Ga naar de inhoud

Nieuw materiaal van over de grens

In Alternative FM is het alleen maar Nederlandse producties die voorbij komen, maar stiekem zitten er wel eens materiaal die bij ZFM Zandvoort op de donderdagavond tussen 18 en 19 uur zijn te horen bij ZFM Zandvoort. Om toch dat materiaal voorbij te laten komen, is deze rubriek in het leven geroepen.

Geleverd door twee labels

Het materiaal van buiten Nederland komt hoofdzakelijk uit de koker van M.AR.S. Label Group en King Forward Records die voor de afgelopen twee maanden weer nieuw materiaal hebben gezorgd.

Artwork Robb Murphy Christmas Eve

Oude bkende

Toch beginnen we met een oude bekende. Robb Murphy is ooit in Alternative FM geweest als één van de uitzonderingen in november 2016. De songwriter uit Belfast heeft voor dit jaar de kerststingle Christmas Eve uitgebracht.

Robb Murphy in Alternative FM

De onschuld van de kerstdromen van een kind

Robb zingt over de onschuld van de kerstdromen van een kind en de herinnering aan een tijd waarin mensen een pauze nemen van hun drukke leven om weer contact met elkaar te maken. Kerstavond is toevallig ook zijn verjaardag, waarin de Noord-Ierse liedjesschrijver probeert de geest open te stellen voor de magie van Kerstmis. Robb geeft graag een speciale draai aan zijn kerstliedjes en Christmas Eve doet precies dat met een sample uit de film ‘A Christmas Carol’ uit 1984.

Terug naar Nieuw-Zeeland

Een andere bekende is de Nieuw-Zeelander Graeme James die een tijdje in Rijswijk heeft gewoond. In april van dit jaar heeft hij de support verzorgd bij Melle voor de release van zijn EP When The Night Is Full Of Spies in Bitterzoet. Ook heeft hij nog het album Seasons uitgebracht waar je op deze website nog wat kan vinden. Inmiddels is Graeme met zijn vrouw en dochter weer teruggekeerd in Nieuw-Zeeland.

Graeme James Foto: Bram Kersten

Drang

Terug in hun thuisland voelen ze de drang om een kerstnummer op te nemen dat de magie van de Noord-Europese wintertijd vastlegt. In the Bleak Midwinter is een frisse nieuwe kijk op een prachtig 100 jaar oud kerstlied van Christina Rossetti en Gustav Holst. Deze contemplatieve akoestische hoes toont de kerkklokken van het 16e-eeuwse Nederlandse dorp waarin ze hebben gewoond en heeft tot doel de etherische schoonheid en stilte van een verse sneeuwval op het dorpsplein vast te leggen.

Artwork Graeme James feat. Fairlie In the Bleak Midwinter

Rijke verhalen

Net als zijn eerder materiaal, is op de nieuwe single alles terug te horen waardoor hij is beïnvloed. Dat is door de rijke verhalen en muzikale tradities van folk. Graeme is eenmansband want alle instrumenten speelt hij zelf die hij combineert met behulp van een loop-pedaal elektrische viool, gitaar, banjo, bas, piano, baritonukelele, mandoline, accordeon, mondharmonica en percussie.

Warmbloedig materiaal uit IJsland

De IJslandse band Árstíðir zijn inmddels geen onbekenden meer. de single Later On uitgebracht, maar ook zij zitten niet stil. Na deze single heeft het drietal Bringing Back The Feel uitgebracht.

De clip bij de meest recente single van Árstíðir

Davy Lyons

Van het King Forward Records label is er materiaal uitgekomen van Davy Lyons die in zeker zin een buurman is van Robb Murphy. Davy is oorspronkelijk een Ier en verblijft in Barcelona. Eerder hebben we al aandacht besteed aan deze Ierse songwriter, maar inmiddels heeft hij alweer twee singles uitgebracht na Amen.

De clip bij Amen

Ode

De opvolger van Amen is Quiet In The Morning die in november is verschenen, maar er is alweer een derde single uit. Lady Luck is een ode aan een mystiek Catalaans wezen. Etherisch en aards, filosofisch en flirterig, ze is zo sterk als de zon, zo niet sterker. Dat klinkt misschien zwaar, maar maak je geen zorgen, het nummer wordt ondersteund door een band jazzers die funky love spelen op de noot.

De laatst verschenen single van Davy Lyons
Delen via