Ga naar de inhoud

Warmbloedige muziek van Árstíðir uit het koude noorden

  • door

In 2010 neemt Árstíðir een sprong in de internationale arena als de aswolken van de Eyjafjallajökull-vulkaan zich over Europa verspreidt en IJsland het gesprek van de dag wordt. Na twee #1 hitsingles in IJsland te hebben uitgebracht, begint de band aan een meedogenloze tournee van Siberië tot San Diego, van Zagreb tot Svalbard.

(Bewerkt bericht M.A.R.S. Label Group/Foto: Lisa Nowinski)

De clip bij de single While This Way van het album Nivalis uit 2018

Cult-achtige aanhang

Zo verzamelt de band een cult-achtige aanhang van toegewijde fans die de helft van de zeven albums van de band hebben gecrowdfund. Tegelijkertijd gaan ze viral met een 800 jaar oude hymne die ze improviseren op een treinstation.

Seizoenen

En nu de zomer weer overgaat in de herfst  – de naam van de band betekent “seizoenen” in het IJslands – is het trio terug met de nieuwe single Later On

Foto: Lisa Nowinski

Het onngeduldige hart

Later On is een gebed van het ongeduldige hart dat het dilemma verwoordt dat ieder mens de afgelopen twee jaar heeft ervaren. De song is de eerste single van het splinternieuwe studio album BLIK dat in maart 2023 zal uitkomen.

Meer over Árstíðir…

De band bestaat uit drie zangers/muzikanten uit Reykjavík, opgericht in 2008. Door de jaren heen hebben ze zes albums uitgebracht, verschillende prijzen gewonnen en toeren ze door meer dan 30 landen. De muziek bestaat uit een mix van akoestische, klassieke, folk, electro, rock en minimalistische elementen. Maar zijn in de kern popsongs met unieke arrangementen.

De clip bij de single Things You Said van het album Hvel uit 2015

Labelen

Mensen hebben soms moeite met het labelen van de muziek die Arstidir maakt, maar juist dat is de allure die deze band haar grote toegewijde en gepassioneerde fanbase over de hele wereld heeft opgeleverd. Árstíðir brengt hun materiaal uit op Bandcamp en op Spotify.

De laatste single van de IJslandse band op Spotify

Concerten in Nederland

Wie de muziek van Arstidir wil ervaren kan op 30 november terecht in Tivoli Vredenburg Utrecht en op 1 december in de Nieuwe Kerk Haarlem.

Delen via