Ga naar de inhoud

Graeme James brengt de seizoenen in muziek

Inmiddels woont de Nieuw-Zeelandse muzikant Graeme James alweer een aantal jaren in Nederland. Graeme woont in Rijswijk en de eerste keer dat we hem opmerken is tijdens een optreden op Sint Patricks Day 2019 in de Ierse Pub O’Caseys in Den Haag. Daar laat hij zijn viool spreken en speelt hij met de Haagse folkmuzikante Hanneke Laura een song. Aan het begin van deze maand is Seasons verschenen.

Graeme James tijdens Sint Patricks Day in 2019 bij O’Casey’s Den Haag

Support

Inmiddels is dat alweer een paar jaar terug. Vrij recent heeft Graeme de support verzorgd als Melle die zijn EP When The Heart Is Full Of Spies presenteert in Bitterzoet Amsterdam. Iets wat mooi uitkomt, want de sympathieke Nieuw-Zeelander laat daar ook iets horen van het album Seasons wat hij heeft uitgebracht bij MARS Label Group.

Graeme tijdens zijn support bij Melle op 22 april 2022 in Bitterzoet

Sereen

Het album alleen al begint met een sereen nummer. Seasons is een album vol met verhalen waar je echt naar moet luisteren. In elke song zit wel iets herkenbaars wat je in je leven hebt meegemaakt. Het maakt het album tot een rustpunt waar misschien velen van ons wel even behoefte aan hebben. Het is verfijnd, waarbij Graeme al zijn instrumenten op een ingetogen manier heeft ingezet, zodat je het gevoel hebt dat elk seizoen op het album een beleving is.

PR Foto: MARS Label Group

Warmbloedig

Muzikaal is het best een belevenis, want Graeme weet een warmbloedig instrument als een mandoline of ukelele te gebruiken voor folk muziek. Dat doet hij op het nummer Field Notes On An Endless Day. Het lijkt wel of Graeme n de ziel en gedachten kruipt van een schrijver op zoek naar inspiratie. Allemaal op een dag waar geen einde aan lijkt te komen. Het slot met de piano is daarbij de punt in het verhaal.

De clip van All The Lives We Ever Lived die op Seasons is terug te vinden

Multi-instrumentalist

Als je Graeme ooit live hebt gezien, dan weet je dat hij gebruik maat van een loop, waarmee hij zich in het rijtje bij de multi-instrumentalisten mag scharen. Als je goed naar de song Everlasting Love luistert, dan zie je het voor je. Eerst gebruikmakend van een aantal snaarinstrumenten om vervolgens dan zelf met een ander gekozen instrument het stuk aan je publiek te laten horen.

Ook van Everlasting Love is een clip

Slotakkoord

Het album kent mooie slotakkoorden met The Voyage Of The James Caird en No Memories Of Tomorrow. Een bedreven en gedreven muzikant die zijn Nieuw-Zeelandse wortels meeneemt naar het vlakke Nederland waar juist de seizoenen tot de verbeelding spreken.

Seasons op Spotify
Delen via