Ga naar de inhoud

King Forward Records brengt ‘Amen’ uit van Ierse Davy Lyons

Het Volendamse label King Forward Records heeft deze week de single Amen van Davy Lyons uit Wexford (Ierland) uitgebracht. De muzikant en songwriter blijkt een wereldburger te zijn, want hoewel hij van oorsprong een Ier is, woont Davy sinds 2016 in Barcelona.

Gelijkenis

Wie naar zijn nieuwe single luistert hoort bijna een grote gelijkenis met Frank Bond als het om het stemgeluid aan komt. Helemaal gek is het niet, want Davy is eerder in Volendam geweest bij een sessie van de PX Songwriters Guild. ,,Toen ik Davy Lyons leerde kennen had ik het gevoel dat ik hem al mijn hele leven kende. Zijn album Evidence uit 2019 ontroerde me ook op een manier die ik zelden bij muziek ervaar. De dag na zijn show bij het PX Songwriters Guild aten we een broodje paling en hielden we contact omdat het nieuwe album uit zou komen bij King Forward Records”, zegt Frank over zijn ontmoeting met Davy Lyons. Het heeft even geduurd, maar afgelopen week heeft het label ook daadwerkelijk de eerste single van Davy uitgebracht.

Het album Evidence uit 2019

The Human Factor

Die single is ook de weg naar een volgend album dat in 2023 bij King Forward Records gaat verschijnen. Dat album The Human Factor genaamd zal worden uitgebracht rond februari 2023. Het album wordt geproduceerd door Davy’s landgenoot David Duffy.

Interview met Davy Lyons uit 2021

Het verhaal achter de single

Aan Amen ligt uiteraard een verhaal ten grondslag. ,,Tijdens de eerste maanden van de intense covid lockdown van 2020, speelde ik amper gitaar, laat staan dat ik een nummer schreef. Te midden van zo’n lijden, angst en onzekerheid, het voelde onoprecht om een ​​stem te verheffen, al was het maar in mijn kleine studio in het centrum van Barcelona. Het was een tijd van bezinning en ‘doorkomen’. Dagelijks nam ik op in een euro Chinese-Bazar dagboek mijn ervaring van die lockdown, de eenzaamheid, de rust en de vreemdheid”, vertelt Davy.

Plukpatroon

Maar op een ochtend haalt hij zijn oude Takamine op, die Davy ooit heeft gekocht in Musicmaker op Exchequer St. in het centrum van Dublin. Hij zit aan het einde van het bed. ,,Een plukpatroon kwam, ik speelde het steeds opnieuw, gekalmeerd door de herhaling. Een melodie en enkele woorden kwamen kort daarna, en het lied was voltooid, niet in één keer, maar snel”, zegt Davy over het ontstaan van Amen.

Bij de single is ook een clip gemaakt

Lied over onder meer aanvaarding en dankbetuiging

Het is volgens hem een lied van aanvaarding, een dankbetuiging, een erkenning van het ‘goede’ en het ‘slechte’ dat in de mens is begiftigd. ,,’Gezegend deze zegeningen manier’ buiten onze handen’, zegt een regel, en het is waar om te zeggen dat we dat niet zijn de show leiden, ook al gaan we zo vaak over onze dagen even veel denken. En het is een gewoon lied – zoals veel van de plaat – met hele levens binnen één regel. Het is een oproep om met oog en hart te kijken, en om de kleine details van ons leven vast te leggen. Door hun aanwezigheid op te merken, we trekken ze uit de wereld van onwetendheid, van duisternis naar licht, en erkennen, hoe klein ook, het mysterie in alle dingen die we zijn gezegend door”, zegt Davy over de song.

De nieuwe single van Davy Lyons bij King Forward Records
Delen via