Ga naar de inhoud

Tocht door de ziel van Aestrid op ‘Youth Care’

Tien jaar geleden brengt de Utrechtse band Aestrid Box uit en daarna volgen nog een aantal albums, maar het lijkt erop dat muzikaal gezien er iets van dat album uit 2013 doorklinkt op Youth Care. Daar zit ook een belangrijke boodschap in die Bo Menning, Ray Murphy en Jurriaan JJ Sielcken aan de orde stellen. Het is de boodschap van elkaar nodig hebben, omdat de buitenwacht soms weinig snapt van de problemen die veelal jonge mensen hebben.

(Artwork Aestrid Youth Care door Joost Stokhof)Persfoto Aestrid: Mathew Guido)

‘Ik zwelg erin’

Bo Menning heeft tijdens zijn solo optreden van februaur 2022 in Alternative FM gezegd waar het melancholische geluid in zijn eigen soloalbum North Star Runaway, maar ook in dat van Aestrid terug is te horen. Op de vraag wat melancholie met hem doet, luid het antwoord: ,,ik zwelg erin”. Aestrid bestaat al sinds 2004 en Bo zelf is de oprichter en zanger-gitarist van de postrockband uit de Domstad. Hij zoekt volgens vrienden en mensen die dichtbij hem staan zijn hele leven al troost in beiden: in muziek en vriendschap. Dat verklaar die uitspraak over melancholie. Bovendien is Aestrid al jaren eigenzinnig en laat het niet een muzikaal hok stoppen.

De samenvatting met Bo uit 2022 bij ZFM Zandvoort

De kracht van vriendschap

Om iets van het nieuwe album te begrijpen gaat het onder meer over vriendschap maar dan wel die behoorlijk wat stoten kent. Het zit in de muziek die Aestrid maakt, maar ook in wat ze zeggen. Youth Care is als titel veelzeggend en waarom is het veelzeggend? Het heeft te maken waar de generatie die eraan zit te komen mee te maken krijgt. In een haast cynische wereld met de vraag wat er voor hen overblijft. Als je elkaar kunt vinden, is dat super belangrijk.

Foto: Mathew Guido

Contrast van donker en licht

Het klinkt donker, maar juist in het donkere zit de hoop, het licht en het optimisme. Het zit hem in kleine dingen en vriendschap is er één van. Het delen van nachtmerries, het zoeken naar antwoorden met elkaar. Kortom de ziel wordt echt overhoop gehaald.

Het hart schreeuwt

Het bewijs ligt in Death Wisher, maar ook in de opening Mirror Maze. De kracht van dat nummer zit als je het eerste deel en het tweede deel in elkaar laat overlopen, waardoor er ineens een nummer van ruim acht minuten ontstaat. Of vooral het met bezieling gebrachte nummer To Live And Die For U. daar zit de echte rock in verscholen. Stevige en beukende gitaren, want bezielende rock is echte rock. Bo schreeuwt het haast uit het hart wat vriendschap voor hem betekent.

Reputatie als liveband

Met Youth Care bevestigt Aestrid een reputatie. Het is een band die je live moet zien, omdat de band daar de energie en de dynamiek het best kan overdragen. Ook het nieuwste album Youth Care is een album waar je al in de stemming kunt komen om een knallende band te kunnen zien en waar de onderlinge chemie klopt.

Het album Youth Care op streamingsdienst
Delen via