Ga naar de inhoud

Optimisme op ‘Shooting For The Moon’ van Elephant

  • door

In 2021 klinkt Elephant voor het eerst op verschillende muziek- en mediaplatformen zoals IndieXL, maar ook in Alternative FM bij ZFM Zandvoort. In de uitzending van 2021 waar PJM Bond te gast is, stelt ook Paul een vraag aan frontman Frank Schalkwijk van de dan nog hard aan de weg timmerende band. De band presenteert het hagelnieuwe album Shooting For The Moon.

Belofte ingelost

Inmiddels is dat allemaal veranderd. Voor het debuutalbum Big Thing uit 2022, brengt Elephant eerst nog een EP in 2021 uit. Na het debuutalbum gaat het vrij snel met Elephant en pikken 3 voor 12 en 3FM het geluid van de band op. De Volkskrant betitelt de Rotterdamse band als ‘Veelbelovend Talent’. Het levert de band de aandacht op van label Excelsior. Die belofte heeft Elephant allang ingelost. Op de lauweren rusten is er niet bij en zelfs in België probeert Elephant al vaste voet onder de grond te krijgen.

De song waarop Meskerem Mees is te horen

Carlos Santana

Dat is direct de brug naar één van de nummers die op het nieuwe album staat. Op de eerder uitgebrachte The Morning is namelijk de Vlaamse songwriter Meskerem Mees te horen. Er zit in dat nummer iets wat je sterk doet denken aan Carlos Santana in zijn beste dagen.

  1. Gesprek met Frank Schalkwijk van Elephant over Shooting For The Moon in Alternative FM op 140923 Alternative FM 7:52

Allesbehalve stevig

De openingstrack Post-Punk is een voorbeeld dat iets niet hard hoeft te klinken om iets over te willen brengen. Aan de titel te zien, denken de meesten aan een stevig klinkende song, maar het is allesbehalve stevig bij Elephant. Misschien de gitaarsolo in het nummer die het maken tot wat het is. Door de veelvoud aan stijlen en de hang naar nostalgie, klinkt het eerder aan de grote singersongwriters uit de jaren zeventig. Overigens speelt er geen afkeer naar postpunk, maar is het meer de eigen richting. Toch dat schot naar de maan.

Foto: Peter van Esch

Verwijzing

In Bullets zit de verwijzing naar de titel van het nieuwe album. Een uptempo nummer waarin een relatie wordt besproken en waar op subtiele wijze ook de naam van de band voorbij komt en dat het woord ‘elephant’ in de song op metaforische wijze wordt gebruikt. Magnet heeft een deinend karakter en heeft zoals de titel zegt een bepaalde aantrekkingskracht.

Sluitstuk

Better Man en het romantisch klinkende Moonlight zijn het sluitstuk van het tweede album Shooting For The Moon. Een album vol zelfreflectie maar wel met een optimistisch geluid en daar ga je het de komende tijd absoluut goed mee doen. Vier nummers van de EP Dog In The Park zijn eveneens terug te vinden op het nieuwe Elephant album wat past in deze tijd van het jaar.

Elephant met hun album op streamingsplatform Spotify
Delen via