Ga naar de inhoud

Wolf Vanwymeersch gaat op ‘The Early Years’ terug naar de basis

Met het nieuws over het uitbrengen van The Early Years door de Belgische muzikant en songwriter Wolf Vanwymeersch, is er ook direct een start gegeven met een nieuwe rubriek ‘Over de grens’. Het platform blijft open voor veelal de Nederlandse producties, maar zo af en toe zullen we een oogje toe doen voor materiaal buiten Nederland. Ook op de radio zal dit gaan gebeuren.

(in combinatie met It’s All Happening)

  1. Gesprek met Wolf Vanwymeersch over The Early Years in Alternative FM op 120522 Alternative FM 8:43

Aftrap

De aftrap is al eerder gebeurd door enkele muzikanten van onder meer het King Forward Records label en ook Robb Murphy is voorgegaan, maar Wolf Vanwymeersch is dan echt de eerste. Telt Graeme James dan niet mee? Nee. Hij woont inmiddels drie jaar in Nederland en dat is dan onder de definitie: ‘In Nederland gemaakt.’

Eerste Stappen

Dan het album The Early Years van Wolf Vanwymeersch. De Belgische singer-songwriter en gitarist zet zijn eerste muzikale stappen bij Waldorf en leert lopen bij The Van Jets, en na zijn reis met Elefant gaat hij nu op solo expeditie. Dat mondt uit in dit album.

Het leven tot nu toe

The Early Years is een album dat reflecteert en nostalgisch stilstaat bij het leven van Wolf Vanwymeersch tot nu toe. Nummers waarin Wolf terugblikt op zijn jeugdjaren en combineert met liedjes die hij daadwerkelijk tijdens zijn jonge jaren heeft geschreven.

Dromerige popsong

De single Friendly Is Better op het album is eveneens terug te vinden op de EP Songs Of Light And Shade uit november 2021. Het is een dromerige popsong met een “happy sad vibe”. Het nummer zweert bij de glimlach als het ultieme communicatiemiddel.

De clip van Friendly Is Better

,,Ik was in de tuin met mijn dochtertje aan het spelen en schreef het liedje al zingend. Eenmaal binnen in mijn studio heb ik de tekst in één ruk geschreven”, zegt Wolf over deze song.

Idyllische terugblik

The Hog is een idyllische terugblik op de jeugd van Wolf met fictieve karakters. Het nummer geeft het gevoel weer van hoe de tijd eindeloos lijkt als je een kind bent. Focustrack On a Sunday Afternoon is een reflectie over een zondagnamiddag en een minder idyllische versie van Wolf’s ’thuis’.

De clip bij The Hog

Poppy Track

Focustrack On A Sunday Afternoon is een poppy track met een speciale stereo mix. Het is een herwerkt oud nummer (geschreven ergens in 1994). Wolf probeert de doordeweeksheid (en soms wrangheid) van een zondag te ontvluchtten in klank en tekst. De clip van nieuwe single On A Sunday Afternoon is een sfeervolle collage geworden van wat mensen zoal doen op een zondagnamiddag, met beelden die toegestuurd werden na een oproep op social media.

De audio van On A Sunday Afternoon op YouTube

Persoonlijk randje

Aan The Early Years zit een persoonlijk randje. Wolf heeft het album afgerond een maand na het overlijden van zijn vader en dat heeft de plaat gekleurd. ,,Vooral I’m Wide Awake is een soort afscheid voor mijn vader geworden, je hoort meeuwen omdat mijn vader aan de zee woonde en kraaien als symbool des doods. Daarbij zit er ook een stukje in van het liedje ‘Besser’ van mijn eerste band Waldorf, wat ook een nummer was over mijn vader”, vertelt hij.

Delen via