Ga naar de inhoud

Zoet en zuur op EP ‘Citrus’ door The Klittens

De EP Citrus van The Klittens is alweer een tijdje uit en de titel doet ook recht met wat de dames brengen. Allereerst zijn de bandleden afkomstig uit een aantal plaatsen door het land, maar de plek waar The Klittens het meest zijn, is hoofdstad Amsterdam.

Bandfoto: Josje van Stekelenburg

Onderdeel van hun bestaan

Toch laten ze op Herkenbosch horen waar een onderdeel van hun bestaan ligt. Het is het verhaal van Winnie Coenradi die daar de verhuizing beschrijft van de stad Eindhoven naar het dorp Herkenbosch vlakbij Roermond. Het is misschien een dorp waar de bus één keer per uur stopt en met een paar winkels heb je het wel gehad.

De clip van The Klittens bij Herkenbosch

Lijzig

Het is het geluid wat The Klittens min of meer uniek maakt, door het haast lijzige stemgeluid van frontvrouw Yaël Dekker. Het is door de hele EP heen terug te horen. Het is wellicht dat The Klittens daarom al direct opvallen bij 3 voor 12, want begin mei volgt er een liveoptreden.

De laatste single Benson

Citrus is meer dan dat. Het markeert een periode waarin The Klittens dieper in hun muzikale carrière zijn gekomen en worden geconfronteerd een gevoelige kant. Dat gebeurt met de laatste single Benson, waar Katja een gevoel van kwetsbaarheid beschrijft. Ze schrijft het grootste deel van Benson niet met behulp van instrumenten, maar door te zingen; in bed, tijdens het lopen, uit de ramen van de trein staren terwijl stiekem, stilletjes neuriënd in de recorder op haar telefoon. ”Er is iets aan ‘niet gefocust zijn’ op het creëren, waardoor ik me meer op mijn gemak voel terwijl spelen met melodieën”, zegt Katja.

Delen via