Ga naar de inhoud

Zielsmuziek van Liza Weald op debuutalbum ‘1:1’

Op vrijdag 21 juni heeft Liza Weald (Lisa de Bruijn) haar debuutalbum 1:1 gepresenteerd in de Amsterdamse Vondelkerk. Folk en misschien wel indie-folk is wat het album inhoud en dat mogelijk is gemaakt door veel lieve mensen die in Liza’s verhaal en muziek geloven. 1:1 is een album wat er is gekomen door crowdfunding.

(Foto’s: Fraukje van Burg)

Geboorte

Het debuutalbum is bijna letterlijk een geboorte en dat laat Liza ook weten op haar sociale mediakanalen. Ze besluit enkele jaren terug om met een oude bestelwagen op pad te gaan in Nederland en vooral om haar eigen weg te vinden en de verhalen die mensen haar vertellen. Veel indrukken verwerkt ze in adembenemende luisterliedjes.

Foto: Fraukje van Burg

Helende Singer-Songwriter

Als je het album 1:1 afluistert, is dat de manier om de wonden die sommige mensen zelf wel eens slaan te laten helen. Liza stem, maar ook haar teksten klinken als van een helende singer-songwriter. Vooral gevoel is een thema wat eigenlijk in alles doorklinkt.

Reis in de eigen ziel

De viool op bijvoorbeeld No Need To Say Goodbye is haast een reis naar de eigen ziel. De eeuwigheidswaarde zit in de song zelf. Het zit vol met mooie metaforen. Op deze song komen muziek en tekst op een mooie manier bij elkaar. Het is bijna kijken in hoe Liza dit nummer stap voor stap in elkaar heeft gezet. Nadenken over de toon bij de woorden en dat is vooral daar op terug te horen.

Foto: Fraukje van Burg

Open Blik

Op de al eerder uitgebrachte single To Be Free klinkt de open blik door. Uiteindelijk is het aan iedereen zelf wat je uit het liedje kunt halen. Liza is een muzikale fee die met haar muziek mensen wil verbinden en waar ze haar eigen hart muzikaal laat spreken. Misschien is 1:1 wel een manier om naar vooral te luisteren naar je eigen hart.

Mystiek

Mystieke elementen zijn er ook op het album. Wild Child (en dan niet van The Doors) is zo’n nummer. Alles is heel klein en al luisterend naar dit liedje hoor je het kleine kind, maar zie je het ook. Liza brengt de song met veel bezieling, waarin de akoestische gitaar een prominente plek neemt in het arrangement.

Een bijzondere uitvoering van Inner Tide

Bandcamp

Wie het hele album wil horen dan alleen de drie singles, zal wat moeite moeten doen. Aan de andere kant als je eenmaal een juweeltje als 1:1 hebt, luister je die ook meerdere keren af. Dichter bij jezelf komen, kom je niet na het beluisteren van 1:1.

Delen via