Ga naar de inhoud

De ‘Beweegredenen’ van Plancktoon

De afgelopen jaren heeft de muziekwereld kennis kunnen maken met de heren van Plancktoon. Sinds vrijdag 7 juni hebben Freerk van Oudheusden en Casper Berkhout een album met als titel Beweegredenen. Het is het eerste volwaardige album van Plancktoon. Een verzameling van volwassen liedjes. Plancktoon heeft nog steeds dat speelse, waarmee zij het publiek hebben laten kennismaken met hun muziek. Zoetigheid voor de oren zoals je het werk van Plancktoon misschien wel het beste kunt omschrijven. In aanloop naar het album Beweegredenen heeft Plancktoon al drie singles van het album uitgebracht. Daar zijn er nu vijf bijgekomen waarmee het album een feit is.

(Foto’s: Annemiek Herberigs)

Spelen met taal

Plancktoon speelt graag met taal. Bewegen met een reden? Redenen om te bewegen? Of misschien met ‘rede’ bewegen? De makers laten in het midden wat zij precies met de titel bedoelen. Het album raakt in elk geval verschillende thema’s die mensen doen bewegen. Van maatschappijkritiek tot gevoelens van hoop, verlangen, liefde en spijt. Universele thema’s, vanuit doorleefde invalshoeken opgeschreven en bezongen. Een mooie combinatie met de frisse, geïnspireerde muzikale keuzes.

Chroniqeurs

Je kunt Plancktoon zelfs chroniqueurs noemen, want Freerk en Casper kijken naar de maatschappij waarin we die zelf maken. Dat zit al in bijvoorbeeld bij Rennen Zoeken. Het is een nummer waarbij je na het beluisteren van het liedje of jezelf ook zo bent. Het geeft kritiek op het drukke leven dat mensen leiden, waardoor zij oog verliezen voor wat en wie er echt doet.

Foto: Annemiek Herberigs

Iets na laten voor de volgende generatie

Nog een kritisch liedje wat over de mens zelf gaat. Vast Te Weinig is een kil, gelaten liedje over spijt. Aan wie en waarvoor er nu precies Plancktoon de spijt betuigd blijft onduidelijk. Maar het kan zomaar kunnen gaan over de spijt die (groot)ouders voelen over hoe ze de aarde nalaten aan hun (klein)kinderen.

Vertederend

Wat Je Ook Denkt is als single uitgebracht en is vertederend. Het liefdevolle liedje is volgens Plancktoon zelf een soort brief die je je kinderen wil meegeven in het leven. ,,Het leven ligt voor je klaar, raap het op en vlieg, je vleugels uit en leven maar”, is op het liedje te horen. Dat alles in een zachtmoedige wals, die door vernuftige productie toch poppy blijft. En voor de echte muziekliefhebbers, lijkt de intro van het liedje op Love Is Conatgeous van Taja Sevelle.

Van twee naar vier

Ooit is Plancktoon begonnen als studioproject, maar ze treden inmiddels ook op. Ze hebben nog meer beweegredenen om hun eerste echte album uit te brengen. Het tweetal is nog niet klaar. Ook als het gaat om de optredens die Freerk en Casper willen doen. Dat doen ze samen met drummer Lennert Goemans en gitarist Marius van Dolder. Zo heeft Plancktoon de stap gemaakt van een tweepersoons studioproject naar viermans live act. Volgens Plancktoon zelf vinden ze zichzelf nu een echte band.

Het eerste echte album van Plancktoon
Delen via