Ga naar de inhoud

Terugblikken op Rob Acda Award 2024

De finale van de Rob Acda Award die op 14 maart 2024 is gehouden in Patronaat Haarlem levert niet alleen winnaar HUNK op, maar staat die avond in het teken van podiumpresentator PePe Fischer. PePe (wat staat voor Paul Peter) woont zowat in alles wat met die Rob Acda Award te maken heeft. Het is de laatste keer dat de van origine Zandvoortse muzikant en podiumpresentator de bands en muzikanten mag aankondigen. De Rob Acda Award van dit jaar is ook een samenwerking geweest tussen de omroepen Haarlem 105 (H105) en ZFM Zandvoort en de programma’s Sound Of Haarlem en Alternative FM.

(Foto’s: Marcus van Dam)

Afsluiting van een periode

PePe Fischer Foto: Marcus van Dam

Vereenzelvigen met het publiek

Dat blijft niet onopgemerkt, want er is een moment ingeruimd waarbij juryleden Maarten Claus en Wouter Groenhart de podiumpresentator wat vertellen over de man die 25 jaar lang het gezicht is geweest van de Rob Acda Award. Iconen moet je immers in het zonnetje zetten en dat is PePe Fischer zeker wel. De manier van presenteren en bijna vereenzelvigen met het publiek. Vaak heeft PePe bijna als een schoolmeester het publiek moeten manen om van het balkon af te komen om naar de eerste band van elke avond te komen kijken. Gevleugelde woorden zijn onder meer: ,,Muziekliefhebbers van de bovenste plank”.

PePe Fischer met Maarten Claus (m) en Wouter Groenhart (r) Foto: Marcus van Dam

Ontwikkeling

Tegenover het Haarlems Dagblad zegt hij wel een ontwikkeling te hebben gezien bij de deelnemende bands en muzikanten, want dat ligt anders dan de eerste keer. En PePe heeft wat winnaars voorbij zien komen zoals The Hype met Yorick van Norden en John Doe’s Revenge van Suus de Groot die later is uitgegroeid tot Sue The Night. Yorick is het jurylid van 2023 geweest tijdens de finale editie van de Rob Acda Award en Suus heeft dat dit jaar gedaan. Dat geldt ook voor de opvolger van PePe die in eerdere editie al jurylid is geweest en dat is Jip Rigter. Zij is dit jaar voor het eerst te horen als presentatrice van Sound Of Haarlem bij Haarlem 105. De eerste schreden zet Jip als medepresentatrice van 3voor12 Noord-Holland Vloedgolf en bij dit platform.

De gaande podiumpresentator en de komende podiumpresentatrice

Schooier

Uiteindelijk zijn er een zestal optredens te zien. De winnaar van de Day Editie die in drie eerdere voorrondes zijn gehouden, komen voorbij net als de winnaar van de publieksprijs van alle voorronden bij elkaar.

Schooier Foto: Marcus van Dam

De eerste die aftrapt is Schooier en dat is de winnaar van de Night Editie. Schooier vraagt in zijn werk vooral aandacht voor de situatie in het Midden-Oosten en vooral voor wat zich afspeelt in de Gazastrook. Bovendien vertegenwoordigt Schooier een groeiende groep hiphoppers uit Haarlem en omgeving, want dat bewijs heeft de Night Editie wel opgeleverd.

Mind Your Step

Mind Your Step Foro: Marcus van Dam

Mind Your Step zijn de winnaars van het publiek over alle voorrondes en staan om die reden in de finale. Inmiddels is er wat muzikale uiting wel wat veranderd bij de band is het wat meer opgeschoven naar progressive rock met psychedelische randen. Bovendien is alles merendeels instrumentaal.

The Void

The Void Foto: Marcus van Dam

The Void brengt energieke dance met wat techno invloeden. Dansbaar is het zeker en dat is niet zo gek, want The Void heeft bijvoorbeeld gestaan op Mysteryland. Anouk Wolf draagt The Void met haar krachtige vocals en naast haar zit ook voormalig Rob Acda Award winnaar Ruben Bausch in The Void. Hij heeft de editie van 2019 met Ellij weten te winnen.

Dionne

DIONNE Foto: Marcus van Dam

DIONNE is met haar single Grey Gardens al regelmatig te horen geweest in de uitzendingen. Een nummer wat DIONNE al in 2023 heeft geschreven en gebaseerd is op een verhaal over het verliezen van persoonlijke welvaart. DIONNE weet de eerste voorronde te winnen, Haar muziek heeft een mystieke , maar ook een donkere laag.

HUNK

HUNK met toetseniste Noa Kariem Foto: Marcus van Dam

HUNK die uiteindelijk winnen, maken zoals frontvrouw Joan de Bruyn Kops in de uitzending van 18 maart vertelt een combinatie van grungy en punkinvloeden samen met dromerige indie wat dan soms ook een rauw randje kent. Het is zoals ze zelf zijn: ‘Gestructureerde chaos’.

L’Asset

L’Asset Foto: Marcus van Dam

L’Asset speelt als winnares van de Rob Acda Award 2023 ook een aantal nummers live. Binnenkort verschijnt er nieuw materiaal en is er een releaseshow in hetzelfde Patronaat.

Samenvatting

Uiteraard is er een samenvatting, met daarbij de kanttekening dat er af en toe een hinderlijke reclamespot tussen zit en dat in de samenvatting Mind Your Steps staat terwijl dit zoals hier eerder vermeld Mind Your Step moet zijn.

De uitgebreide samenvatting van de Rob Acda Award
Delen via