Ga naar de inhoud

De ‘W’ van Kaspar Baum op ‘World Wide Willow’

De letter ‘w’ is bepalend voor het nieuwe album World Wide Willow van de Utrechtse band Kaspar Baum waar Erny Green de grote motor is. Alle songs beginnen met de letter ‘w’ en zelf noemen ze hun nieuwe album liefkozend ‘www’.

Toestand van de wereld

World Wide Willow legt de wereld van vandaag vast en die is niet al te best. Dat blijkt direct uit de eerste twee nummers Warrior en de single Weather. Het openingsnummer heeft zelfs nog een vriendelijk geluid, maar staat in schril contrast met de inhoud van de song, omdat de wereld een strijd lijkt te leveren. Is het niet met elkaar, dan met zichzelf. De single Weather heeft de band gemaakt op het moment dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in 2022 uitbreekt.

De clip bij de single Weather

Thema

Een thema als oorlog met War blijft niet onbesproken, omdat daar vooral de stupiditeit aan de kaak wordt gesteld. De intro van Winter heeft zelfs iets weg van Inbetween Days van The Cure, maar logisch want Erny Green heeft een achtergrond als Joy Division Undercover en daar is The Cure niet ver weg. Het nummer is metaforisch in de tijd van nu en de winter lijkt eigenlijk niet op te houden, ook al nadert voorjaar en zomer.

Foto: Erwin Raasveld

Eerbetoon

Wheel is een single die de band vorig jaar heeft uitgebracht en is een eerbetoon aan Adrian Borland van The Sound die dit jaar alweer vijfentwintig jaar niet meer op deze wereld rondloopt. In donkere tijden doen verloren vriendschappen en beëindigde relaties het goed. Een mijmerende song en ook hier weer metaforisch is Wagon. De situatie of de persoon die je liefhebt gehad rijdt uit je gedachten weg en tegelijkertijd is die wagen of het rijtuig heel even de bubbel om je voor alles af te sluiten.

Het eerbetoon aan Adrian Borland

Meeslepend

Waltz is meeslepend. In een donkere wereld is liefde en ervoor vechten op dit moment wel heel belangrijk, omdat er zo weinig overblijft en het enige wat je dan kunt doen is met elkaar door alle problemen van het leven heen walsen. De kerkklok in deze song is hier precies op de juiste plek en geeft een contrast omdat vechten voor het geluk beter is dan doodgaan.

Artwork Jelmer de Haas

Medicijn

Op afsluiter Water, klinkt haast ook Joy Division in door. Tegelijkertijd zit in Water ook de hoop, want waar het geluid van water klinkt, klinkt de rust. Dynamisch is het slot zeker en deze track is een echte postpunk track in de traditie van de roemruchte groep die niet tot wasdom heeft weten te komen, door het overlijden van Ian Curtis. Het album World Wide Willow is als een wilg. Een remedie tegen de hoge koorts die deze wereld heeft en waar het medicijn niet ver weg is.

Delen via