Ga naar de inhoud

Nostalgie naar de jaren tachtig van Clemens Wenners op ‘Anemoia’

Clemens Wenners heeft in veel bands gespeeld en vooral in coverbands, maar met zijn debuutalbum Anemoia heeft hij een behoorlijk toegankelijk album afgeleverd en die je echt sterk doet denken aan de jaren tachtig. Over de titel heeft Clemens goed nagedacht, want Anemoia staat voor een nostalgische tijd die je eigenlijk niet meer weet, of toch weer wel.

Een impressie over ho het album Anemoia tot stand is gekomen

Niet van echt te onderscheiden

De muziek is niet echt ‘alternative’, maar als je de stijl van de eighties in originele stijl wil benaderen, dan heeft het album Anemoia veel te bieden. Om alleen al de single Waiting For You als voorbeeld te nemen. Stock Aitken & Waterman hebben voor onder meer Rick Astley, Bananarama, Mel & Kim en Donna Summer de nodige hits geproduceerd. Clemens heeft de kunst goed afgekeken en het is echt alsof je met een productie van het befaamde producerstrio te maken hebt. Niet van echt te onderscheiden, maar wel een productie in anno 2023.

De op echt lijkende Stock Aitken & Waterman productie

Cover

Op het album staat ook een cover. En wat voor één, want als je Don’t Give Up van Peter Gabriel & Kate Bush opnieuw wil maken, dan moet je wel nadenken wie je daarvoor vraagt. In dit geval is het Sofia Dragt en zij is in staat om heel dichtbij Kate Bush te komen.

De enige cover op het album Anemoia

Veel energie

Belangrijk zijn toch de originele nummers die op het album Anemoia staan, want daar zit wel wat energie in. ,,Ik doe dit compleet in eigen beheer”, zegt Clemens over het uitbrengen van het album. Het blijft voor Clemens een bijzondere muzikale tijdreis als het om Anemoia gaat. De keuze voor de titel is hem daarom niet vreemd. ,,Dat leek me de best passende titel denkbaar. Een jaren 80 geïnspireerd album gemaakt door een ’90s kid. Ik heb altijd al een onverklaarbare nostalgie gevoeld voor ’80s. De muziek, de kleuren en patronen, de technologie.. Dat gevoel heb ik proberen vast te leggen op dit album. Het overkoepelende thema is ’tijd’. We worden allemaal ouder, we missen allemaal iemand. Er is zoveel gebeurd maar eigenlijk niks veranderd”, zegt hij daarover.

Herkenning en herkenbaar

Het is precies daarom wat het album zo speciaal maakt. Al die mensen die groot zijn geworden in de jaren tachtig, zullen in dit album iets terug herkennen van de producties die hier en daar ook herkenbaar in het gehoor liggen. Terecht dat Clemens trots mag zijn, want op Anemoia hebben niet de minsten meegewerkt, zoals Aaron Sterling, de drummer van John Mayer maar ook Taylor Swift en Harry Styles, die meespelen op een track van het album.

Het album Anemoia op Spotify
Delen via