Ga naar de inhoud

Herrijzenis op ‘Rise’ van FoulSons

De EP Rise is in 2019 al klaar, als de pandemie de wereld op slot gooit en de FoulSons niet de gelegenheid krijgen om het materiaal vooral bij liveoptredens te laten horen. De band laat een duidelijk ander geluid horen tegenover de singles die ze voor 2019 hebben uitgebracht.

(Foto’s: Deniece Brouwer)

Naamsverandering

De band begint ooit als Mayflowers, maar inmiddels is die naam verandert in FoulSons. De grond waar de band opereert is vruchtbaar want de leden komen uit West-Brabant en Rotterdam en met Breda als middelpunt is dat een prima voedingsbodem, wat ook merkbaar is. Als er een single die dicht in de buurt komt bij Rise is dat toch Little Secrets Dirty Lies. Detail is dat de FoulSons deze single vorig jaar hebben uitgebracht. Dat nummer staat niet op de EP.

De clip bij de single Little Secrets Dirty Lies uit 2022

Telefonisch interview

In de uitzending van 23 maart vertellen Roel Pieterse, Valentijn Hermus en Tim van den Berge over Rise en welke weg die heeft afgelegd.

  1. Gesprek met FoulSons over de EP Rise in Alternative FM op 230323 Alternative FM 7:42

Waar voor je geld

Wat de inhoudelijke kant van de EP betreft, krijg je wel waar voor je geld, want de vier nummers leveren in totaal bijna een half uur luistermateriaal. Rise is een invloed van stijlen. Je hoort Pink Floyd erin terug, maar ook de grunge van onder meer Pearl Jam. Het is donker en het gitaarwerk van Roel en Kevin Langenberg is pittig stevig en vaak slepend. Psychedelisch, grunge, een tikje metal, maar de stoner is er ook in terug te horen, zoals op Hiding Away. Laten ze die nu net als favoriet hebben.

FoulSons Foto: Deniece Brouwer

Stem

Bij het titelnummer doet de stem van Valentijn je denken aan een andere illustere Nederrocker van het zuiverste soort. Hoewel Barry Hay met zijn kornuiten van Golden Earring ermee zijn gestopt, lijkt de stem van Valentijn soms erg op die van Hay.

Geduld wordt beloond

Geduld wordt beloond voor FoulSons. Rise is de aftrap en met plaatsen als Breda binnen handbereik moet het wel vreemd lopen wil de band daar geen optredens krijgen.

De EP Rise op Spotify
Delen via