Ga naar de inhoud

‘Eyecandy’ van Newland is niet alleen snoep voor de ogen, maar ook voor de oren

Alex Nieuwland beter bekend als Newland heeft afgelopen week zijn nieuwste album Eyecandy uitgebracht. Het lijkt erop dat de Fries met het verstrijken van de jaren steeds beter in vorm komt, wat terug is te horen op het nieuwe album.

De factor tijd

Ooit heeft Alex gezegd dat hij soms tijd tekort komt en nog zoveel wil. De vertaalslag heeft hij gemaakt in de song Beat The Clock. Voor het album uit heeft hij nog Barefoot And Tired uitgebracht en misschien ligt dat weer in het verlengde van de wedstrijd tegen de klok. Een uitputtingsslag leveren met iets waarvan je weet dat je die niet kunt winnen.

De clip bij de single Barefoot And Tired die niet op het album Eyecandy staat

Dijk van een album

Eyecandy is een dijk van een album. Newland weet de grenzen van hem zelf, maar laat van alles horen. Stevig tot ingetogen songs. Het begint al met de datum 6 juli 1957 als twee Engelse jongens elkaar voor het eerst treffen en de muziekgeschiedenis voorgoed gaan veranderen. Bij dat nummer zit een clip met een vette knipoog naar het legendarische viertal uit Liverpool. Een song waar songs van The Beatles in volzinnen aan elkaar zitten.

De dag dat twee muzieklegendes elkaar voor het eerst treffen

Aandoenlijk en melancholisch

Heel aandoenlijk is het nummer If I Had Only Time. De liefde druipt er vanaf en hier zit weer het element tijd in, waar Newland eerder al eens mee worstelt. Een lief liedje die je in deze tijd kunt gebruiken. Die song wordt weer gevolgd door een ander diamantje. Heel metaforisch om de herfst te gebruiken in Autumn Sonnet. Melancholisch en het strijkersarrangement zorgt voor de kers op de taart. De titelsong van het album is geïnspireerd op de streetart die je kunt vinden op het Griekse eiland Naxos. Ook daar heeft Newland een clip bij gemaakt, maar dan bij het titelnummer.

De clip bij het titelnummer van het album

Grenzeloos of toch niet?

Grenzeloos of toch weer niet? On The Border is een reflecterende song, maar gelijk op zoek naar de wijsheid van wel en niet kan. Niet stevig met een akoestische gitaar die als een rode draad melodieus door het hele nummer terug te horen is. Het geluid van orgelklanken in de song geeft een melancholisch tintje. Bij Soft Lowe And Sweet zit een sitar! Lef! Het is iets wat je niet snel van Newland verwacht, maar hij doet. Een stukje oosterse muziek in het vlakke Friese landschap.

Meer nummers

Het album bevat nog veel meer nummers om goed naar te luisteren. Dat verdient het album Eyecandy waarbij alle songs tussen de drie en vier minuten duren. Gewoon op herhaling zetten, want een keer afluisteren is eigenlijk niet genoeg.

Snoep voor de ogen, maar ook voor de oren
Delen via