Ga naar de inhoud

De Autoriteit maakt Nederlandstalig werk met meer dan een knipoog naar het dagelijkse leven

Er is weinig bekend van De Autoriteit die eind oktober hun EP Rapper Ontsnapt hebben uitgebracht. De heren hebben een Instagram account en op Soundcloud is hun werk te vinden waar een summiere beschrijving is te vinden. Daar kan wel eens heel snel verandering in komen, want ze hebben afgelopen maand de EP Rapper Ontsnapt afgeleverd.

Foto: Kristin Schrot

Het titelnummer van de EP

Een spiegel voor zichzelf houden

Het lijkt daarmee vooral dat ze daarmee zichzelf een spiegel voorhouden, maar daarmee ook collega’s die in hun ogen behoorlijk kunnen overdrijven. Hoewel de EP slechts drie tracks bevat, laat het gezelschap zeker verschillende stijlen doorklinken. Invloeden zijn er onder meer van hiphop, reggae, ska, funk en zelfs schlager.

Het satirische Je Moeder

Muzikale wapenbroeders

De raps komen van voorman Danny Dio, die het songmateriaal stuk voor stuk tot leven wet te toveren. Hij krijgt hulp van zijn muzikale wapenbroeders: Ruud (op basgitaar/zang), Jair (op cajon/fluit/zang), Martijn (op lead gitaar/zang), en Martin (op melodica). Opvallend is dat de drie nummers tellende EP Rapper Ontsnapt live zijn opgenomen in de studio.

Op je gezondheid

Lichtvoetig met een vleugje satire

Het titelnummer spreekt voor zich en daar zie je het stereotype van de rapper in terug. Alles met een knipoog. Het tweede nummer Je Moeder brengt je helemaal terug naar de hoogtij dagen van Doe Maar in de jaren tachtig. De gezondheid met een soort van verkoudheid wordt subtiel gecombineerd op Gesundheit! met het gebruik van verdovende middelen. Het gaat om de manier waarop Danny Dio β€˜hasjies’ uitspreekt en hoe de rest van de band erop reageert. Wat de EP zo bijzonder maakt, is dat voor het slagwerk de cajon prominent terug te horen is. Lichtvoetig, maar wel met een vleugje satire.

De EP op Spotify
Delen via