Ga naar de inhoud

Rotterdamse Elephant vestigt stevige basis met debuutalbum ‘Big Thing’

De Rotterdamse band Elephant heeft met hun debuutalbum Big Thing een stevige basis gelegd voor de komende jaren in het Nederlandse muzieklandschap. Uitgeroepen tot 3FFM Talent, opgetreden in het grote 3 voor 12 en op NPO Radio 2 bij Giel Beelen. In hun eige stad heft popplatform Popunie Rotterdam vanaf het begin ruim baan gegeven voor Elephant.

Ontstaan

Bandfoto Elephant (aangeleverd bij de single Bird’s Eye View)

Het verhaal begint midden in de pandemie als Frank Schalkwijk (zang, gitaar), Michael Broekhuizen (zang, gitaar), Bas Vosselman (zang, basgitaar) en Kaj van Driel (drums) starten met de band. Frank en Kaj hebben ooit deel uitgemaakt van The Cosmic Carnival. Tijdens hun toernee over Fleetwood Mac maken ze onder meer kennis met de andere twee en ontstaat het idee.

Hometown bij Giel Beelen op NPO Radio 2

Begin

Vanaf het begin is het materiaal ook bij ons te horen geweest in de uitzendingen bij ZFM Zandvoort. In 2021 brengen ze hun eerste EP Elephant uit en blijft de band niet onopgemerkt. Als label Excelsior bij de band aanklopt, gaat het vrij hard. Regelmatig heeft Frank in de uitzending het nodige vertelt oer het materiaal, waarbij in november 2021 ook Paul Bond meedoet.

  1. Gesprek met Frank Schalkwijk van Elephant over de single Calling in Alternative FM op 041121 Alternative FM 8:39

Big THING

Is het album dan echt een Big Thing? Zeker wel, want zowel inhoudelijk als muzikaal is indy wel een containerbegrip. Er zijn meerdere muzikale stijlen te horen. Een contrastrijke song is Happiness, maar toch ook Sunlight. Vooral dat nummer is ingehouden met dat klossende ritme waarbij het klinkt alsof je met een stel houten klompen over een vloer loopt. De reprise van Bird’s Eye View klinkt inderdaad als een vogel die het allemaal nog eens overzichtelijk bekijkt.

Het album op Spotify
Delen via