Ga naar de inhoud

‘Blisters’ is laatste single voor albumrelease ‘Passages’ van Francis Alban Blake

Met het verschijnen van de single Blisters op 24 maart is de release van het album Passages door Francis Alban Blake niet ver weg meer, want op 1 april zal deze release gaan plaatsvinden in de PX Volendam. Op deze website hebben we al de nodige aandacht gegeven aan de vrijwillig verdwijning van de muzikale, poëet en filosoof Frans de Blaak die onder Francis Alban Blake zijn muziek het levenslicht heeft laten zien. Hoewel dat laatste ook niet helemaal klopt, want het zijn fragmentarische stukken die door Frank Bond zijn uitgewerkt tot complete muziekstukken. Daarvoor heeft de AlascA voorman toestemming gekregen van de familie van de vrijwillig vermiste persoon uit Warder.

Vierde single

Na Storm Behind A Window, More Is Not The Answer en On Darkness is Blisters de vierde single van het album Passages wat met hulp van crowdfunding is gemaakt. Daarnaast zijn er verschillende filmpjes op YouTube te zien over de merkwaardige en misschien wel zonderlinge Francis Alban Blake te zien. Toch bouwen ze bij King Forward Records de spanning rondom de release van Passages zorgvuldig op.

Deel 1 in het Engels over de muzikale nalatenschap van Francis Alban Blake

Wisselende stemmingen

Zo ook met Blisters. Wie de eerste drie singles heeft beluisterd, kan eruit opmaken dat er wisselende stemmingen op zijn te horen. Het is zoals King Forward Records het zelf omschrijft dat de muzikale, filosoof en dichter door een surrealistisch impressionistisch landschap te schilderen, Blisters een sonic showcase construeert van meanderende Moog-synthesizer en off-beat xylofoon die naar binnen schieten tussen pittige drumsynchronisatie en glinsterende akoestische ondertonen.

In deel 2 komt broer Sam aan het woord

Vreemde timing

Voor deze single houdt Frank Bond opzettelijk de vreemde timing intact om de betekenis van het nummer te weerspiegelen en toe te geven aan primaire artistieke verlangens, waarbij innerlijke conflicten die verschuiven als het zand van een zandloper. ,,Door conceptuele maskers en lagen weg te pellen, vordert het nummer door hoge en lage tonen samen met een baslijn die alleen begint interpunctie en groeit uit tot een strofe-vullende metronoom”, zegt Frank over de nieuwe single.

De rituele dans die tijdens de releaseshow wordt uitgevoerd komt voorbij in deel 3

Aangename vervreemding

Frank gaat nog even door. ,,De single eist de aandacht van de luisteraar op en creëert tegelijkertijd een aangename vervreemding door de mystieke lens van gisteren. Bond legt een van de meest voorkomende nuances uit: “The spookachtige stemmen aan het begin van het nummer waren een ongeluk toen ik de band van Francis Alban Blake had machines aangesloten. Een van hen begon een beetje te snel af te spelen toen ik opnieuw opnam a close harmonie door de band. Ik heb het bewaard en door mijn echokamer gegooid”, zegt hij over de nieuwe single.

Als het gaat om de muziek, is dat te vinden in deel 4

De andere singles

In ons programma hebben we regelmatig de muziek van Francis Alban Blake laten horen. De eerder uitgebrachte singles zijn terug te vinden op Spotify.

Het overzicht van de eerder uitgebrachte singles
Delen via