Ga naar de inhoud

2022-07. Stilte voor de storm met tien jaar na ‘Actors and Liars’ van AlascA

Het is ‘Stilte voor de storm’ geweest met een reguliere uitzending waarbij het album Actors & Liars uit 2012 weer even naar voren is gehaald omdat destijds Leo Blokhuis en Jan Akkerman zo lovend zijn geweest over het debuut van de Volendamse band AlascA. Ze hebben een eigen pagina op Wikipedia en na het debuut zijn de albums Prospero uit 2015 en Plea For Peace uit 2018 verschenen, die minstens het zelfde niveau hebben als het begin uit 2012. Dat de mannen van AlascA wat in mars hebben, blijkt wel uit de gedenkwaardige uitzending van 2 juni 2011 waarbij Ferdinand Jonk, William Bond en Frank Bond vertellen over hun muziek. De eerste airplay van hun muziek op een Zandvoortse radiozender. Het debuut van AlascA is misschien net zo stormachtig geweest als de komst van Eunice, maar is nu rustiger met de wind die erop is gevolgd.

Springlevend

AlascA is desalniettemin springlevend, maar verschillende leden van de band zijn bezig met muzikale projecten. Zowel Frank als broer Paul Bond doen het nodige. Paul met zijn debuut EP Sunset Blues en zijn werk als sessiemuzikant bij Yorick van Norden. Frank is bezig om het muzikale nalatenschap van de vrijwillig verdwenen muzikale, poëet en filosoof Francis Alban Blake verder uit te werken tot het album Passages dat op 1 april wordt gepresenteerd in Pop- en Cultuurhuis PX Volendam. Inmiddels is er alweer een deel vier van de documentaire over de eigenzinnige Frans de Blaak uit Warder die in 2018 van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Er is zelfs geen digitaal kruimelspoor door hem achtergelaten.

Het instrumentarium wat Francis Alban Blake heeft gebruikt bij zijn achtergelaten muziekstukken

Album terugluisteren via spotify

Voor wie het album nog eens wil beluisteren, is Spotify daarvoor de aangewezen plaats. Let wel even op de veelzijdigheid van de band.

Het debuutalbum met elf ‘classics’

Interviews en gesprekken

Over terugluisteren gesproken, dat kan ook met de verschillende interviews die in deze uitzending zijn te horen.

  1. Gesprek met Sylvia Aimee over de single Dim Your Light in Alternative FM op 170222 Alternative FM 8:59
  2. Gesprek met Dafne Holtland van Kafka over de single De Wereld Wiebelt in Alternative FM 170222 Alternative FM 7:27
  3. Gesprek met Esmé Gabeler van Panda Noir over de single Drunk in Alternative FM op 170222 Alternative FM 6:12

Nieuw materiaal

Als het gaat om het nieuwe materiaal, is dat onder meer afkomstig van Winson Blue met Fragile, Lo van Gorp met Fisherking, Panda Noir met Drunk en Manmzèl met Old Habit. Daags na deze reguliere uitzending hebben deze muzikanten hun werk gedropt op de gebruikelijke digitale platforms.

Terug van weggeweest

Songwriter Elenne May is weer terug van weggeweest. In het jaar 2012 waar AlascA met hun debuutalbum komen, doet ook Elenne in datzelfde jaar met Misleadingly Soft. Daarna brengt Elenne vanaf 2015 een EP trilogie uit met de titels Sheep For Fiber, Stairs Raise Children en Veggie Patch In The Desert uit. De inmiddels in Uithoorn woonachtige Elenne heeft inmiddels haar nieuwe single en clip Uncomfortably New uitgebracht, waarin zij eigenlijk ouderwets klinkt.

De clip van Elenne May’s nieuwe song

Nederhop uit Zandvoort

Ons programma komt uit Zandvoort en wordt gemaakt in de studio van ZFM Zandvoort. Zandvoort blijkt muzikaler te zijn dan gedacht. Naast Jurriaan Kurpershoek van Operation Hurricane, Ruud Houweling en Wendy Moore die actief zijn in de muziekwereld, voegt zich inmiddels een hiphoptweetal daarbij. Siggy & D1ns maken al twee jaar Nederlandstalige hiphop en dat is het grote label TopNotch niet ontgaan. Na Field en Gestift, heeft het tweetal de single en clip Rondjes uitgebracht. De single heeft behoorlijk wat streams opgeleverd op Spotify en ook de teller van de clip op YouTube loopt al aardig op.

De clip Rondjes speelt zich af in Zandvoort

Straat

De hiphop taal die Siggy & D1ns gebruiken, is van de straat. Engelstalige termen in de Nederlandse taal. Rondjes is de wereld van het tweetal in de tijd waarin we hebben geleefd en dan door hun ogen bekeken. Ook van Siggy & D1ns is het allemaal terug te vinden op Spotify.

Alle drie de tracks van Siggy & D1ns bij elkaar

Terugluisteren

De uitzending van 17 februari is op elke maandagavond terug te beluisteren via ZFM Zandvoort tussen 20 en 23 uur.

  1. Uitzending 2022-07, uur 1 AlternativeFM 56:39
  2. Uitzending 2022-07, uur 2 AlternativeFM 56:43
  3. Uitzending 2022-07, uur 3 AlternativeFM 56:55
Delen via