Ga naar de inhoud

Drieluik ‘Zodiac’ van Future Suns bijna voltooid met album ‘Virgo’

Het drieluik Zodiac wat Future Suns wil gaan voltooien, kent sinds december van het afgelopen jaar een tweede deel met het album Virgo en waarvan vrij recent het titelnummer is uitgebracht. Future Suns is heel bijzonder, want de leden van de band hebben elkaar niet in het echt gesproken. Virgo is inmiddels in totaal het vierde album.

Fandalism

Het hele bijzondere van de band, is dat Future Suns is ontstaan via Fandalism, een online platform op het internet, waarbij de Alkmaarse muzikant Scurio de twee andere leden heeft ontmoet. Die wonen niet in Nederland, maar in de Verenigde Staten. Simian Crease en Reyna wonen in Puyallup vlakbij Seattle. Achter Scurio schuilt Robert Schuurman. ,,Inmiddels dus vier albums en bijna 8 jaar verder, zonder dat we elkaar nog in het echt gezien hebben, alleen via Skype etc. Soort digitale muziekdroom, die wellicht in de komende jaren tot leven wordt gewekt”, zegt hij over Future Suns. En met de inbreng van Robert, kan deze band worden meegerekend voor 3 Voor 12 Noord-Holland.

Zodiac

Van het drieluik wat Zodiac heet, is in 2019 Aquarius al verschenen. Komend jaar moet het slotstuk gaan verschijnen. Het meest recente album is niet onopgemerkt gebleven, want onder meer Pinguin Radio heeft Future Suns al een podium gegeven evenals IndieXL die de single Virgo al heeft meegenomen in de Spotify lijst Nieuw uit Nederland.

Beeld: Arno Rollenberg

Elektro en Industrial

Wie de muziek kent van Future Suns, weet dat elektro een hoofdbestanddeel vormt, maar de industrial is net zo goed onmiskenbaar sterk aanwzig. Het eerste nummer Crisis doet zelfs een beetje denken aan Heaven 17 met het nummer Temptation uit de jaren tachtig. De stem van Simian doet daar denken aan Matryn Ware. Met de huidige single Virgo zitten zelfs overeenkomsten met het Nederlandse Darker uit Tilburg van Valerio Recenti, Evelien Rombouts en Jeps Salfischberger, die komende week hun nieuwe single Enough gaan uitbrengen. Crisis is de eerste single van Virgo en daar is al de industrial invloed te horen. Een machine die doordendert, met een pompende beat. De menselijke verhoudingen staan centraal.

Jaren tachtig

Er zit zelfs meer vleugen van de jaren tachtig in, want waar Simian op het openingsnummer aan Martyn Ware’s Heaven 17 doet denken, is het met Displeasure dat weer aan Talking Heads frontman David Byrne. Ruby-Throated snijdt wat tekst door je ziel met de roep om aandacht. Saturnalia brengt je in een baan om de aarde. Het slotakkoord is waardig met Derision .Het zal wat zijn, als Future Suns live moet gaan optreden. Denk het eens in. Op Bandcamp is het complete overzicht te vinden.

Delen via