Ga naar de inhoud

Schilderachtig Amerikaans landschap op ‘Lewis & Clark’ van Mountaineer

Op 21 januari heeft Mountaineer het album ‘Lewis & Clark’ uitgebracht waar het Amerikaanse landschap duidelijk zichtbaar aan je voorbijtrekt en waar het ook echt gaat over de Verenigde Staten. Het is het land waar songwriter Marcel Hulst zich comfortabel voelt en wat te merken is op elke track van het album.

Telfonisch gesprek

Tijdens de eerste 3 voor 12 Noord-Holland Vloedgolf editie van dit jaar in Alternative FM bij ZFM Zandvoort vertelt Marcel over het album.

  1. Gesprek met Marcel Hulst van Mountaineer over het album Lewis & Clark in Alternative FM op 270122 Alternative FM 10:49

Geluid gevonden

‘Lewis & Clark’ is inmiddels het tweede album van de Amsterdamse band Mountaineer. Samen met producers Jan Schenk, Frans Hagenaars en een breed scala aan muzikanten heeft Marcel het geluid gevonden voor de plaat die hij al jaren geleden heeft willen maken.

Melancholisch

,,In totaal verschijnen vijftien melancholische popliedjes over mijn jeugd, mijn verlangen naar Amerika, maar ook over wat daar is misgegaan in het recente verleden”, zegt Marcel. Volgens hem, een verklanking van gevoel, van dromen, en een grootser leven.

Ontdekkingsreizigers

De titel verwijst naar de Amerikaanse 19e-eeuwse ontdekkingsreizigers ‘Lewis & Clark’, maar de muziek ademt de sfeer van Americana en folk uit de 60s en 70s, en indiepop uit de jaren 90. Volgens Marcel klinken de songs door onder meer de productie warm en tijdloos. Iets wat hij ook in het telefonische gesprek aanstipt.

Mounatineer Avatar

Decor

Het decor waarbij je het Amerika van Marcel aan je voorbij ziet en vooral ook hoort trekken, zit in bijna alle muzikale arrangementen op het album. Volgens Marcel gebeurt dat met het subtiele gebruik van koortjes, lapsteel, trompet en piano. Het is zoals hij het zegt dat Mountaineer een rijk muzikaal landschap op de kaart zet, waarin de werelden van Neil Young, Elliott Smith en Belle & Sebastian in iets minder dan een uur samenkomen.

Reis

De reis begint door Mountaineers’ Amerika begint met Ohio. Dat nummer geeft bijna het gevoel om in een grote Amerikaanse auto door deze staat op een warme dag te rijden, terwijl je het raampje open hebt staan en waar de wind een bries door de wagen blaast. Dat terwijl de weg eindeloos en recht is en het landschap aan je voorbij trekt. 

De officiële clip van ‘Ohio’

Traag

Een song die even los komt van de grond is ‘Touched Ground’. Een traag en ingehouden nummer, waar piano en akoestische gitaar de muzikale ruimte vullen. Niets teveel en niets te weinig en alles beheerst. De inhoud krijg je er voor niets bij, want als de grond onder de voeten komt, is de spanning lijkt wel verdwenen.

Geluid zegt meer dan het beeld

Hoe treffend het geluid kan zijn en waarbij je het beeld zelf kunt invullen, is goed te horen op ‘Return To Sound’. De andere parel van dit album is de derde single ‘I Am Impeached’. In het telefonische gesprek vertelt Marcel hoe dit nummer uit zijn brein in ontsproten. De titel en de tekst kunnen van het grote politieke toneel in de Verenigde Staten direct terug naar iets persoonlijks. ‘Lewis & Clark’ is een muzikale ontdekkingsreis met Mountaineer als gids. ‘Handle With Care’ is een waardige afsluiter van het album.

‘Lewis & Clark’ op Spotify
Delen via