Ga naar de inhoud

Donkere Verhalen op ‘Vuurland’ van Kaspar Baum

Onlangs heeft de Utrechtse band Kaspar Baum het album ‘Vuurland’ uitgebracht met veel melancholie en waar de band veelal donker verhalen vertelt. Grote motor achter Kaspar Baum is Erny Green die inmiddels de nodige sporen in de muziek heeft achtergelaten. De wortels van Ernst Grevink, die schuil gaat achter Erny Green, liggen in de newwave, maar Kaspar Baum kent meer invloeden.

Sprookje

Van het openingsnummer ‘Ugly Black Monster’ is door de negenjarige “RoboDragonPlayz” een videoclip gemaakt, wat het kenmerk heeft van een modern sprookje. “RoboDragonPlayz” is de dochter van documentairemaakster Blue Wine.

De clip van ‘Ugly Black Monster’

Schoonheid

Vuurland kent schoonheden, zoals de subtiel klinkende dwarsfluit op ‘Green Fields’, waarmee dit doet denken aan Jethro Tull’s Ian Anderson. Naast ‘Green Fields’ heeft Kaspar Baum het zeer toegankelijke ‘Kid On The Carpet’. Het nummer sluit uit aan op het openingsnummer.

Foto: Jelmer de Haas

Bezieling

‘Vuurland’ is een album met bezieling. Die zijn vooral in de nummers ‘Blindfolded’, ‘Hollow’ en ‘Visions’ terug te horen. Verhalen die herkenbaar zijn voor mensen die dat hebben meegemaakt. Vooral het laatste nummer is er één die stof geeft tot nadenken, want wat doe jezelf als je een mening hebt en ergens voor staat, maar waarbij je vervolgens het eigenlijk weer laat lopen. Het doet denken aan ‘Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven’.

‘Vuurland’ op Spotify
Delen via