Ga naar de inhoud

Totti De Meo treedt op tussen de wasmachines

Om toch op te kunnen optreden heeft de Amsterdamse band Totti DeMeo wel iets heel origineels bedacht, door optredens te verzorgen tussen wasmachines in verschillende wasserettes die ons land kent. Volgens de band behoren wasserettes tot essentiële bedrijven en winkels van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Min of meer in navolging van Trafassi draait de muzikale ‘Wasmasjien’ op volle kracht. Muziek als wasmiddel dus.

Bijzonder

De nieuwsgierigheid is wel gewekt, want het is bijzonder dat een drietal muzikanten een wasserette gebruikt als muziekzaal. Naast het geluid van de wasmachines, speelt Totti DeMeo hun werk van de debuut EP ‘Intro’. Hoog tijd om de heren de nodige vragen hierover te stellen.

Nieuwe coronamaatregelen

Nu er een avondlockdown geldt moet je als muzikant wat. ,,Optreden is er natuurlijk niet echt meer bij sinds de nieuwe corona maatregelen drie weken geleden in werking zijn getreden. Naast dat wij dit erg jammer vonden, bracht het ons ook op een nieuw idee. Het viel ons al een tijdje op dat in Amsterdam veel ‘onbemande’ wasserettes bestaan waar mensen een wasje kunnen draaien zonder dat er personeel aanwezig is. Dit in combinatie met het feit dat een wasserette gezien wordt als een essentiële winkel – en dus tot 8 uur open is – was de ideale maas in de corona wetgeving gevonden”, vertelt Totti DeMeo.

Ontstaan

“Totti’s Wasserette Tour is ontstaan omdat het ons natuurlijk erg leuk leek, maar ook is het een klein verzet tegen de teloorgang van de culturele sector sinds de corona crisis. We hopen dat we iedereen in de sector (van Paradiso tot artiesten) een klein hart onder de riem kunnen steken wanneer ze ons zien optreden onder de TL verlichting van de lokale Amsterdamse wassalon. Het is natuurlijk op het randje, maar een beetje schuren is soms wel goed en we proberen natuurlijk de grens goed te bewaken. Ook is er trouwens een kans dat volgende week AT5 langskomt voor een bezoekje!”, zegtd e Amsterdamse band. 

Reacties

Voor de bezoekers van een wasserette kan het wel vreemd overkomen. Zeker als bezoekers de vuile was komen brengen en dan ineens die drie heren in blauwe pakken zien staan. Dat nodigt uit voor het geven van reacties op de Nederlandstalige muziek die Totti DeMeo maakt.

Vrijdag ‘wasdag’

“We hebben nu twee vrijdagen opgetreden. De eerste vrijdagavond waren we met 10 man in de ‘Wash-O-Matic’ op de Van Woustraat. Afgelopen vrijdag waren we alweer met zo’n 25 man in The Clean Brothers in de Jordaan. De opkomst was hoger dan we verwachtten. Ook merkten we dat mensen zin hadden om wat mee te maken! Er waren vrienden en vrienden van vrienden, maar ook mensen die toevallig langsliepen en het er leuk uit vonden zien.”

Een indruk van de Wasserette Tour die Totti DeMeo maakt

Anders

Een optreden in een wasserette verloopt anders dan een optreden in een zaal. Het is een andere sfeer en dan daarbij is de akoestiek van een wasserette vele malen anders dan in een ruimte waar de muziek beter tot zijn recht komt. Nieuwsgierig zijn sommige mensen wel en dan in de positieve zin van het woord.

Geen toestmming

“Stiekem hebben we helemaal geen toestemming gevraagd aan de eigenaren van de wassalons, omdat het natuurlijk in principe openbaar toegankelijke plekken zijn. Hierdoor proberen we het niet te lang te maken. De laatste keer liep halverwege de Jordaanse kroegbaas van de buren naar binnen en riep: “Zo wat leuk dit, dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn twintig jaar!”. Over het algemeen waren de mensen vooral verbaasd, maar ook een soort hoopvol ontroerd door het idee van de Wasserette Tour. Op Instagram zei iemand: “Goed gevonden, warme muziek in deze rillerige dagen!”. We gaan namelijk ook live op Instagram, zodat mensen die liever thuis blijven het ook kunnen meemaken!”. 

Aandacht

Inmiddels is de EP ‘Intro’ al geruime tijd uit. Naast de aandacht die het Amsterdamse drietal al heeft weten te krijgen met een telefonisch gesprek in onze eigen uitzending, heeft 3 voor 12 Noord-Holland eveneens aandacht besteed aan het tikkeltje obscure werk van Totti DeMeo.

Niet onopgemerkt

Volgens het drietal is het allemaal niet onopgemerkt gebleven. “We merken dat mensen echt lief reageren en positief verrast zijn! Zo ver zijn we natuurlijk gedraaid bij jullie, op ZFM Zandvoort, maar ook al op NPO Radio 1. En we zijn uitgenodigd om te komen spelen op een festival van vrienden in Frankrijk van de zomer!”, zegt de band.

  1. Gesprek met Totti DeMeo over de single Te Weinig in Alternative FM op 211021 Alternative FM 7:44

Toekomstige plannen

De toekomst is voorlopig nog ongewis, maar voor de korte termijn zijn er nog wasserettes waar Totti DeMeo hun geluid kan laten horen. Ze zijn van plan komende weken meer vrijdagen en zaterdagen te spelen in lokale wasserettes. ,,Nog een paar keer in Amsterdam, maar ook in Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Houdt vooral onze Instagram in de gaten, waarop je het ook live vanuit je eigen woonkamer kunt volgen!”, zegt het drietal. 

Delen via