Ga naar de inhoud

Ontdekkingsreis van LowaddictsSoundsystem begint met nieuwe single ‘Circles’

Het afgelopen half jaar hebben de leden van LowaddictsSoundsystem geëxperimenteerd, geschreven en gewerkt aan het maken van de nieuwe line-up. Zoals bekend is de band begonnen als tweetal, maar sinds vorig jaar is Tessa Lamers (L’Asset) erbij gekomen en zijn ze op een soort van ontdekkingstocht gegaan om zichzelf te herontdekken en te vernieuwen.

(bewerkt persbericht LowaddictsSoundsystem)

Duik

LowaddictsSoundsystem hebben misschien wel een duik genomen naar nieuwe dieptes waar ze meer gelaagdheid zoeken en wellicht hebben gevonden. Volgens het drietal is een nieuw album onontkoombaar. De eerste single van dit album heet ‘Circles’. LowaddictsSoundsystem vindt dat het een single een track is geworden met ‘Drive’, lagen en warmte. De single komt uit op vrijdag 2 december, met later eveneens een zelfgemaakte videoclip.

De officiële clip van ‘Circles’ die helemaal door de band zelf is gemaakt en bedacht

Ontstaan

De nieuwe single van LowaddictsSoundsystem is ontstaan tijdens de eerste schrijfsessie voor het album. ‘Circles’ is gemaakt en ontstaan vanuit het gevoel van vastzitten in een vicieuze cirkel. Dit uit zich bijvoorbeeld in een denkpatroon dat zich herhaalt, maar wat je eigenlijk wil doorbreken en het meer naar jezelf en je intuïtie willen luisteren in plaats van jezelf het oude bekende blijven vertellen. Ook is de track een reflectie van de huidige maatschappij en de crisis waar we nog altijd in zitten. Het is alsof we vastzitten, alsof we er steeds bijna zijn en het einde in zicht is, terwijl we eigenlijk steeds opnieuw lijken te beginnen en vervallen in het oude.

LowaddictsSoundsystem anno 2021 met van links naar rechts, Maaike van der Weide, Dillan Sondervan en Tessa Lamers Foto: Ronald Jan de Boer.

‘Repetitieve sfeer’

,,In de track hebben we voor een repetitieve sfeer gekozen. Vocale lagen die herhalend hummen, door elkaar lopen en opbouwen aan het eind waarbij de vocalen uit het begin ook weer terugkomen. Op die manier hebben we ook een cirkel in de track zelf gebouwd. De warmte van Maaike’s stem en de helderheid van die van Tessa zorgen voor contrast, dynamiek, maar ook voor balans en diepte”, zegt het drietal over ‘Circles’.

Telefonisch gesprek

In de uitzending van 2 december vertellen Dillan, Maaike en Tessa van LowaddictsSoundsystm waar ze nu staan en over de nieuwe single ‘Circles’.

  1. Gesprek met LowaddictsSoundsystem over Circles in Alternative FM op 021221 Alternative FM 9:40

Veel lagen

Volgens LowaddictsSoundsystem is de algehele ambiance warm en hebben ze met een klein arsenaal aan instrumentatie, veel lagen gestapeld en daarmee ook loops gemaakt. ,,Door de harmonische vorm, stijgende en dalende bas die zich herhaalt, lijkt het steeds terug te vallen: alsof je steeds weer in herhaling valt, en terugvalt naar waar je net was”, zeggen Dillan, Maaike en Tessa over de nieuwe single.

‘Een duidelijke sfeer neerzetten’

“Met ‘Circles’ willen wij een duidelijke sfeer neerzetten en een nieuwe era aankondigen. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld en we weten super goed wat we aan elkaar hebben en waar wiens kracht ligt. Met ‘Circles’ hebben we echt meer diepgang en gelaagdheid opgezocht, wat resulteert in een volwassenere sound, waarmee we je graag kennis laten maken. We hopen tevens hiermee een reminder te geven (ook aan de maatschappij) om soms beter te luisteren naar je gevoel en te kijken naar patronen die wellicht het doorbreken waard zijn. Want daar ligt uiteindelijk groei”, laat het drietal over de nieuwe richting van muziek maken.

Delen via