Ga naar de inhoud

Haarlemse Ier Danny Guinan maakt indruk met ‘Now Is The Time’

Danny Guinan is ooit in Ierland geboren en dat is goed te merken als je zijn laatste album ‘Now Is The Time’ beluisterd. De Haarlemse Ier brengt met zijn album terug naar zijn land en hier en daar naar zijn eigen verleden. Inmiddels woont Danny alweer geruime tijd in Haarlem, waar hij zijn draai heeft gevonden.

Universele thema’s

Volgens M.A.R.S. is ‘Now is the time’, het nieuwe album van de Ierse singer-songwriter Danny Guinan, misschien wel de perfecte soundtrack voor de wereld die uit de coronacrisis komt. Zijn songs raken universele thema’s als hoop en angst, liefde en verlies, moed en nederigheid. Ze onthullen het vooruitzicht van een nieuw begin, met de genezing van oude wonden en de belofte van een betere toekomst.

Troost

Inmiddels is de actualiteit weer dat zelfs Danny zijn releaseshow niet ziet doorgaan. Toch bieden de songs een ander gevoel: ‘Troost’. Dat is misschien wel wat nu nodig is in weer opnieuw donkere tijden, waar weer wat van je gevraagd wordt. Een van die songs is ‘Little Star’. Een nummer wat gedragen wordt door de stem van Danny en de piano.

‘Little Star’ in bewegend beeld

Tegenstelling

‘Any Day Now’ laat mooie tegenstelling zien. Hard en zacht komen samen, maar wie goed luistert hoort daar iemand die zich ontworstelt in een bepaald leven. Of dat die van Danny zelf is? Het is zeker universeel, want soms kun je wel eens voor die keuze komen te staan.

Metaforisch

Nog zo’n song die binnenkomt is ‘Enchantment’. De vreemdeling die iets niet begrijpt waarom iets knelt, maar toch wil weten waarom de betovering niet werkt om misschien uit die situatie te komen. Je krijgt haast een inkijk in het hoofd van Danny zelf, maar de song kan net zo goed voor ieder ander zijn, omdat de taal die je spreekt ineens niet meer wordt begrepen. Metaforisch als het maar kan.

Ochón

Van ‘Ochón’ heeft Danny een video gemaakt die je op YouTube kunt vinden. De song zelf resoneert lang na op je trommelvliezen.

De video van ‘Ochón’

Een song waar je een grijns van om je mond krijgt, is het slotnummer ‘The End’. Wat het nummer een echt retro twist geeft is de orgel die op het nummer is te horen. Om Ierse muziek in huis te halen hoef je niet ver te gaan en als alles weer gaat zoals het gaat, kun je gewoon Danny weer bewonderen in ene popzaal en dat kan zo maar weer het Haarlemse Patronaat zijn.

Foto: Casper van der Linden
Delen via