Ga naar de inhoud

Harlem Lake laat blues weer klinken zoals het hoort op ‘A Fool’s Paradise Volume 1′

Blues laten klinken zoals het hoort en dat ook nog doen op heilige grond in het Drentse Grolloo waar al een illustere Nederlandse bluesband afkomstig is geweest. Het moet voor Harlem Lake bijna onwerkelijk zijn geweest. Zeker als je van Johan Derksen hoort dat dit blues van de bovenste plank is en noemt het ‘Onnederlands goed’. Wat wil je ook als je in Hofsteenge het album mag laten horen.

Blues eten

Dave Warmerdam is de band ooit als 16-jarige onder zijn naam begonnen, maar inmiddels heet de band Harlem Lake. Warmerdam eet zowat de blues, want als broekie schopt hij het tijdens de International Blues Challenge in Memphis tot de halve finale. Niet veel later komen Sonny Ray en zangeres Janne Timmer bij de band en zie daar ‘Harlem Lake’. Daarna gaat de weg langzaam omhoog. Zeker als je opgemerkt wordt door Walter Trout, maar ook door Giel Beelen en niet te vergeten Johan Derksen.

‘The River’ bij Giel Beelen

Aanpakken en uitpakken

Is het terecht? Jawel. Duidelijk anders als hun illustere voorgangers Cuby and The Blizzards wat veel rafeliger klinkt, maar de drie uit Haarlemmermeer weten wel van aanpakken en uitpakken. Dat komt mede door de krachtige stem van Janna die niet schreeuwerig is, maar met haar volume prima past in het geluid wat de band laat horen.

Binnenkomen

Het is direct al lekker binnenkomen met ‘Deaf and Blind’. Over iets te lang in iets doorgaan en misschien wel de signalen die bij jezelf afgaan volkomen negeren. Het titelnummer is een echte bleusballad. Het paradijs van de gek, die te laat is in alles en alleen de herinneringen over alles wat misschien wel is mislukt, overhoudt. Kortom een echt nummer om een melancholisch gevoel van te krijgen met een slepende gitaar erbij.

PR Foto

Sieraden

Nog meer sieraden zijn te vinden met ‘Guide Me Home’. Het kan soms zo verdomd lastig zijn om terug te gaan naar af. Zeker als je je neus hebt gestoten en daar de lessen uit wilt trekken. Liefde is verblindend. Het komt er allemaal in voor, hoewel het voor ieder anders kan zijn, wat de song echt inhoudt.

Verhaal

Nog zo’n typisch verhaal vertelt Harlem Lake met ‘Please Watch My Bag’. Stel je daarbij het volgende voor. Een café, een gesprek en dan even naar buiten moeten om dat een kleine verslaving je in de weg zit. Alleen wel een probleem…Je hebt een tas bij je die je niet mee wilt zeulen. Het is het verhaal van één persoon, maar er zijn er meer bij het verhaal over een tas of koffer. Het nummer is blues zoals je die in een kroeg moet horen. Meeslepend.

Een live versie van ‘Please Watch My Bag’ tijdens hun debuutconcert van mei 2021

Zoektocht

Het album is eigenlijk een zoektocht naar antwoorden op vragen die je jezelf stelt. Kortom wat is wijsheid? Verkrijg je die achteraf als je de lessen leert? Het loopt een beetje als een rode draad door ‘A Fool’s Paradise Volume 1′, waar je bijna de conclusie mag trekken dat er een ‘Volume 2’ gaat komen.

Delen via