Ga naar de inhoud

Wijsheid hoort niet altijd bij leeftijd op debuut EP ‘Older’ van Loupe

Zowel de collega’s van 3 voor 12 Noord-Holland als wij kunnen minder makkelijk om Loupe heen de laatste weken. Met de komst van de nieuwe frontvrouw Julia Korthouwer laat Loupe een fris geluid horen. De eerste EP ‘Older’ is inmiddels een feit en is verschenen op het label van Excelsior Recordings. Het label wat sinds kort ook de Rotterdamse band Elephant onder de hoede heeft genomen.

Drukke tijden

Voor Loupe zijn de afgelopen weken behoorlijk druk geweest. Een debuut EP op komst en tussendoor optredens doen in de Popronde. Dat terwijl er weer een donderwolk hangt met de altijd verrassende ‘Oom Mark en Oom Hugo Show’ die cultuur minnend Nederland met de nodige angst en zorgen bekijkt.

Telefonisch gesprek

Daar is al sprake van tijdens het telefonisch gesprek wat wij met Julia voeren in de uitzending van 11 november. De spanning in het gesprek is voelbaar, maar de dames hebben toch nog wat in petto voor de inmiddels groeiende groep van Loupe liefhebbers.

  1. Gesprek met Julia Korthouwer van Loupe over de EP Older in Alternative FM op 111121 Alternative FM 11:23

Lijn

Als we de tracks een beetje doorlopen is er wel degelijk een lijn in te vinden zoals met de openingstrack ‘Leave Me There’. Een rustpunt vinden in een drukke wereld. Een wereld die al onzeker genoeg is in dezelfde wereld van ‘hollen en stilstaan’. Toch zit er in de song een positieve tegenstelling.

Anders voordoen

Over ‘Fair Enough’ zegt Loupe dat het vooral over jezelf gaat en je anders voordoen in de hoop dat je leuk gevonden gaat worden. ,,Denken te doen wat men van je verwacht maar uiteindelijk het gevaar lopen om jezelf compleet te verliezen”, zegt Loupe. Voor velen is dit herkenbaar. Wat de song maakt tot wat deze is, komt door het zuivere stemgeluid van Julia. en het kippenvel wat je krijgt bij het gitaarspel van Jasmine van der Waals.

De clip van ‘Fair Enough’

Titelnummer

Het titelnummer bevat misschien wel de meeste wijsheid, want waar velen zeggen dat verstand met de jaren komt hoeft dat beeld persé niet te kloppen. De wijsheid hoort niet bij een leeftijd, want jonge mensen kunnen al een oude ziel hebben. Of zoals het al op ‘Older’ klinkt: ‘Being disadvantaged and not being taken seriously because of your age. Just because you’re older doesn’t always mean you’re wiser. Just because you are young doesn’t mean you can’t be wise. In mind, you’re older.’

Snelheid

Het laatste nummer IDWE kun je bijna de muziek beeldend maken. De snelheid van het nummer is de kracht van de tekst waar liefde net een genotsmiddel is en waar je lastig vanaf komt. Het nummer resoneert lang na in de trommelvliezen en misschien zet het nog een markeringspunt. Een liefde die niets is gebleken, zit ergens verstopt en komt boven, maar dat is het verhaal met een liefde. Het kan enorm schuren. Of je het leuk vindt of niet.

Foto: Lisa Brammer
Delen via