Ga naar de inhoud

Roos Meijer presenteert haar debuutalbum ‘Why Don’t We Give It A Try?’ in onzekere tijden

We hebben al uitvoerig aandacht Roos Meijer, maar het kan gewoon niet genoeg zijn, omdat zij op haar gepresenteerde debuutalbum ‘Why Don’t We Give It A Try?’ zelf onderzoek heeft gedaan om aan de hand daarvan muzikaal songs te schrijven. Dat album is sinds afgelopen week te krijgen.

(bewerkt persbericht It’s All Happening)

Maatschappelijke kwesties en thema’s belicht

Roos Meijer is een alt-folk artiest die met haar muziek maatschappelijke kwesties en thema’s belicht en zo een stem geeft aan onderbelichte verhalen van mensen over de hele wereld. Haar eerste EP ‘Maktub’ (2018) werd geïnspireerd door de verhalen van vluchtelingen die ze ontmoette. ‘Why Don’t We Give It A Try?’ is de titel van het debuutalbum dat op 12 november 2021 uitkomt, met daarop nummers geïnspireerd op gesprekken die de songwriter had met acht changemakers. Mensen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat, antiracisme, mensenrechten, dakloosheid en feminisme. 

Het titelnummer van het album

Klankwerelden en verhalen

‘Why Don’t We Give It A Try?’ staat voor een interessante mix van klankwerelden en verhalen. Elk nummer vertelt het verhaal van andere changemaker, waardoor je  iedere keer in een nieuwe sfeer terechtkomt, zonder de rode draad van het album uit het oog te verliezen. Roos Meijer haalt inspiratie uit verschillende genres, waaronder folk, klassiek, indie-rock en Arabische muziek, en met deze combinatie overbrugt zij vele rivieren van het muzikale landschap om haar luisteraars naar nieuwe werelden te leiden.

‘Aan het denken zetten’

“Ik hoop dat mensen zich geraakt voelen door de muziek, en dat het ze aan het denken kan zetten. Ik hou er niet van om een alwetende houding aan te nemen in mijn activisme en muziek, en stel het liefst vragen waardoor mensen zelf kunnen nadenken en hun eigen oordeel kunnen vormen. Zelf kan ik me regelmatig overweldigd voelen door al het leed en onrecht in de wereld, maar de verhalen van deze changemakers hebben mij echt hoop gegeven. Ik hoop dat het album hetzelfde met de luisteraar zal doen. We kunnen ons zo klein en nutteloos vinden in deze grote wereld, maar deze changemakers laten zien dat iedereen het verschil kan maken. Zoals Margaret Mead zei: ‘all social change comes from the passion of individuals'”, vertelt Roos.

Telefonisch interview

In onze uitzending van 4 november hebben we een telefonisch gesprek met Roos mogen voeren, waarbij ook muzikale collega Paul Bond een bijdrage heeft geleverd.

  1. Gesprek met Roos Meijer over haar debuutalbum Why Don’t We Give It A Try in Alternative FM op 041121 Alternative FM 7:44

Research

De meeste nummers schreef Roos in een half jaar, waarin zij ook research deed en de acht changemakers interviewde. Het schrijven en het maken van de demo’s deed zij zelf, waarna Roos samen met co-producer Doris Veldman de nummers heeft opgenomen. Roos licht toe: “Omdat elk nummer het verhaal van een ander persoon vertelde, wilde ik dit idee ook versterken in de instrumentatie. Daarom heb ik voor elk nummer verschillende muzikanten gevraagd. Zo is de klankwereld van elk verhaal ook weer anders. We hebben veel opgenomen in de thuisstudio van Doris, en we hebben ook veel bij de muzikanten thuis opgenomen.”

Residentie Orkest

Vooralsnog heeft Roos de eer om samen met het prestigieuze Residentie Orkest in het Paard in Den Haag op te treden op 29 november. Of dit doorgaat, hangt weer af van de aangescherpte coronamaatregelen. Als het doorgaat zal dit haar officiële album release concert zijn. Het wordt een avondvullend concert met Roos haar volledige materiaal, gegoten in een klassiek jasje.

De uitvoering van de single ‘To Be Free’ met het Residentie Orkest

Verschillende kanalen

Het album ‘Why Don’t We Give It A Try?’ is te krijgen en te beluister via verschillende kanalen te beluisteren.

Foto en artwork: Philine van den Hul

Delen via