Ga naar de inhoud

Veel Afrikaanse invloeden op ‘Omhanda’ van Wilde Kind

De band komt uit Den Haag, maar de wortels van frontvrouw Danella Smith liggen in Namibië en dat is te horen op het eerste album ‘Omhanda’ van Wilde Kind waar niet alleen Engels de voertaal is, maar ook flarden van het Afrikaans in terug te horen is. Danella is geen onbekende in het programma van Alternative FM, want in 2017 heeft ze al eens een liveoptreden gedaan onder haar eigen bandnaam The Danella Smith Band. In die uitzending komt de eigen achtergrond van Danella ter sprake.

Ontstaan

Eigenlijk kun je zeggen dat waar Danella’s band is opgehouden, is Wilde Kind ontstaan. Kenmerkend blijft de lage stem van Danella Smith. Sommigen vergelijken die met Patti Smith, maar er is zelfs een vleugje Tanita Takiram in terug te horen. De Afrikaanse invloed is bijna in elk nummer merkbaar, hoewel er wel degelijk alternative en folk in te terug zijn te beluisteren.

Divers

Er zit van alles in zoals gezegd. Van zowel het vrij recente materiaal zoals het titelnummer ‘Omhanda’ als het eerder uitgebrachte nummer ‘Liquid Sunshine’. Wie die song beluistert, kan de dag alleen maar met een glimlach tegemoet zien, ook al is het ‘pestweer’. Toch zitten er contrasten in de song. Een track die Danella al in 2017 heeft opgenomen is ‘Dwarrels Dans’. Daar klinken duidelijk de wortels door van de in Namibië geboren frontvrouw. Een melancholische song die in de 2021 versie nog voller klinkt en nu meer de stijl heeft van Wilde Kind.

‘Lost The Sunscreen’ is één van de singles die Wilde Kind heeft uitgebracht

Beschrijving

‘Darling Sun’ is een echte folk song. een beschrijving van het leven dat eigenlijk zich overal kan afspelen, over weggaan en de herinneringen die het oplevert. Serieuzer klinkt het op ‘Earth For Sale’. Een maatschappelijk beladen song, waarbij de waanzin in klinkt over hoe we met elkaar om gaan, maar ook hoe we met de omgeving omgaan.

Bitterzoet en Vlijmscherp

Danella zegt het zelf dat sommige songs bitterzoet zijn, maar vlijmscherp kunnen de songs van Wilde Kind zeker ook zijn. Wie het album ‘Omhanda’ haalt een stuk wereldmuziek in huis, maar maakt tegelijkertijd ene reis naar een werelddeel waar we misschien snel een oordeel over hebben.

Delen via