Ga naar de inhoud

Zoektocht Kafka eindigt met debuutalbum ‘Out Of Tune’

Deze week heeft Kafka het einde van de zoektocht uit laten komen op het debuutalbum ‘Out Of Tune’ waar zowel heel toegankelijke songs maar waar ook uptempo en rustige nummers elkaar afwisselen. Piano, elektronica, drumbeats en gitaar zijn de elementen die Dafne Holtland en Frank van Kasteren op het eerste album laten horen. Op Out Of Tune staan ook de nummers die eerder op de EP ‘The Biggest Time Bubble’ zijn uitgebracht.

Reacties op het eerder uitgebrachte materiaal

In de uitzending van 14 oktober vertelt Frank hoe de muziek van Kafka is ontvangen. Het uitbrengen van het album is eveneens een onderwerp van gesprek geweest, vanwege de beperkingen in de tijd van de pandemie.

  1. Gesprek met Frank van Kasteren van Kafka over debuutalbum in Alternative FM op 141021 Alternative FM 8:20

Studiobezoek

In april van 2021 zijn Dafne en Frank al in de studio van ZFM Zandvoort geweest om daar hun uitgebrachte werk te laten horen.

Nodige singles

Er zijn intussen al de nodige singles uitgebracht van Out Of Tune. De ontbrekende nummers ‘Late-Night Lover’, ‘Here’s To You’, ‘Burned-Down Paradise’, ‘So Cold In Berlin’ en ‘Amber’ maken de verzameling compleet voor wie alles terug wil horen. Van klein en dromerige songs zoals het eerder genoemde ‘Here’s To You’ wat een dromerig karakter heeft tot bijvoorbeeld ‘Into The Sunlight’ dat loom en vlot tegelijk klinkt. De laatste is bij ZFM Zandvoort simpelweg als zomerhit doorgegaan.

Zomerse klanken op ‘Into The Sunlight’

Samenkomen van stemmen

Op het titelnummer ‘Out Of Tune’ komen de stemmen van Dafne en Frank met een intro van een countrynummer, alhoewel dat vrij snel overgaat in een arrangement waar soms oosterse invloeden in zijn te horen. Het is misschien wel daar wel het het meest treffende nummer wat het hele album samenvat. In ‘Burned-Down Paradise’ klinkt heel subtiel een mandoline. Het nummer kent twee gezichten, omdat halverwege er een totaal ander ritme in zit. wat waarschijnlijk weer te maken heeft met de inhoudelijke kant van de song. Een droom die wreed wordt verstoord.

Nadenken

Een song waar je bij moet nadenken is het allereerste nummer ‘Goldfish’ wat Kafka in 2020 al heeft uitgebracht. Het is tevens het openingsnummer van het album. De stad Berlijn bezingt het tweetal op ‘So Cold in Berlin’ waar de koude onderlaag in terug is te horen. De vervormde stemmen in combinatie met de gewone zangpartij van Frank maakt het beeld compleet van de stad. Het nummer eindigt haast op klassieke wijze.

De allereerste single van Kafka

Evenwichtig

Zowel Dafne als Frank nemen op evenwichtige wijze de leadvocals voor hun rekening. Dat maakt ‘Out Of Tune’ tot een evenwichtig album waarbij beiden heel goed hebben nagedacht over de volgorde van de songs. Dat mag ook wel eens worden gezegd. Het slotakkoord ‘Amber’ is een waardige afsluiter van een debuutalbum wat er zijn mag.

‘Out Of Tune’ op steramingsdienst Spotify
Foto: Edland Man
Delen via