Ga naar de inhoud

Studioproject La Belle Époque stijgt boven zichzelf uit

  • door

De reacties vanuit de muziekwereld op het studioproject van muzikant Danny van Tiggele uit Den Helder zijn positief waarbij Van Tiggele namen van formaat uit Nederland heeft weten te strikken voor een album dat boven zichzelf uitstijgt. Wat vooral opvalt aan het album, is dat de betreffende muzikant van het arrangement dicht bij zichzelf blijft. Van Tiggele kent de muzikant door en door.

Ouverture

De ouverture van het album is instrumentaal, waarna het allemaal echt begint. Met het nummer ‘Before The Chills’ denk je eerst heel even te maken te hebben met Blaudzun, maar het is toch echt Anne Soldaat. Hoewel Blaudzun verderop ook te horen is, zit er in ‘Before The Chills’ een flinterdunne countrylaag in. Het bewijst ook uit welk muzikaal hout Anne Soldaat is gesneden.

Schoonheid zit van binnen

Een mooie boodschap ligt al in het nummer ‘Anyone’s Favorite Girl’ van Judy Blank. Werkelijke schoonheid zit van binnen en misschien is dat wel treffend voor het hele album. Zelfvertrouwen kun je krijgen als je maar van jezelf uit gaat. Het is een nummer waar je het koud van kunt krijgen.

Stempel

Al eerder is Blaudzun al even genoemd bij Anne Soldaat, maar op ‘Another Day’ is duidelijk ook de stempel van Blaudzun te horen. Niet met het dynamische werk wat we van Blaudzun kennen, maar met een heel ingetogen nummer dat je op elke andere dag kunt horen. Het einde van het nummer klinkt alsof je naar een klassiek muziekstuk zit te luisteren. Maakt zelfs niet uit in welk jaargetijde.

Elton John

In het programma ‘De Wereld Draait Door’ heeft Ruben Hein een aantal stukken van Elton John laten horen omdat de maestro zelf in die periode bezig is met zijn finale afscheidstournee. Met ‘Memoires Of A Man’ begrijp je bijna waarom hij dat daar ooit heeft gedaan. De song is eveneens van ongekende schoonheid.

Alternative FM

Dan zijn er twee muzikanten te horen die een Alternative FM verleden hebben. De eerste is Emil Landman die ooit in 2013 live in het programma te horen is geweest. ‘Our Hearts Are All The Same’ is een nummer wat terug gaat naar de mens zelf. Waar het op neer komt, is dat we met ons hart misschien wel allemaal hetzelfde willen.

Optimisme

De tweede die een Alternative FM verleden heeft is Paul Bond. Eerst als lid van Dandelion, maar inmiddels heeft hij als solomuzikant ook het nodige bereikt, met onder meer rake uitspraken van Arnold Mühren en George Baker. Wie naar ‘Stretched Along The Line’ luistert, hoor het optimisme erin door. Het gaat om ons geduld en dan breken de zonnige tijden echt wel weer aan.

Vinyl

La Belle Époque is een album die bij de muziekliefhebber niet in de kast mag ontbreken. Er zit van alles in tot een fikse dosis psychedelische rock (The Wait) aan toe. De echte diehards gaan uiteraard voor het vinyl, want het is een album die je op een pick-up hoort te luisteren en waar je af en toe de naald over de laat licht moet zien golven. Dat is misschien wel het karakter van het hele album. Deinend op een rustig en kalme zee., maar wel je wel even goed naar de tekst mag luisteren. Aan sterren doen we niet, maar als we die dan toch moeten geven, zijn vijf sterren echt wel op hun plaats.

Delen via