Ga naar de inhoud

Roos Meijer vraagt met nieuwe single ‘To Be Free’ aandacht voor straatkinderen

  • door

Met Maida Rose staat Roos Meijer al in de aandacht, maar met het uitbrengen van haar single ‘To Be Free’ probeert de Haagse zangeres aandacht te vragen hoe een straatkind weer opnieuw kind kan zijn. Wie de song beluistert hoort een intiem alt-folk liedje dat raakt door het kwetsbare geluid. Het is volgens Roos een nummer om bij weg te dromen en de dubbelzijdigheid van het leven te voelen.

(bewerkt persbericht It’s All Happening)

Geinspireerd op een gesprek

‘To Be Free’ is geïnspireerd op een gesprek met Alaeddin Janid, oprichter van Child Houses. Hij is een aantal jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht, en heeft in 2019 een tehuis opgericht voor straatkinderen in zijn geboorteland. ,,Wat mij heel erg is bijgebleven is dat Alaeddin zei dat als je een kind in de ogen kijkt die op straat heeft geleefd, het net lijkt alsof je in de ogen van een volwassene kijkt. Doordat deze kinderen moesten overleven op straat, was het voor hen onmogelijk om het vrije gevoel van kind zijn te ervaren”, zegt Roos over haar ontmoeting en het gesprek met Alaeddin.

Debuutalbum

De song ‘To Be Free’ zal eveneens op het debuutalbum ‘Why Don’t We Give It A Try?’ van Roos komen met daarop liedjes geïnspireerd op gesprekken die de songwriter heeft met acht changemakers. Mensen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor maatschappelijk vraagstukken zoals klimaat, antiracisme, mensenrechten, dakloosheid en feminisme.

Intieme song

Daarmee komt Roos weer terug op de single. ,,Voor mij voelt ‘To Be Free’ als de meest intieme song van het album. Wellicht komt dat omdat Alaeddin één van de weinige changemakers is die ik al heel goed kende toen ik hem interviewde. We zijn sinds een paar jaar goede vrienden en hebben een hele diepe band, dus het gesprek ging al snel de diepte in. Verder is dit het enige nummer op het album waar geen enkele gastmuzikant op speelt; ik speel alles zelf. Hierdoor is die intimiteit heel erg behouden. Het is één van de laatste nummers op het album, en stiekem denk ik wel mijn favoriet”, vertelt de Haagse songwriter.

Gesprek met Roos in de uitzending van Alternative FM

  1. Gesprek met Roos Meijer over de single To Be Free in Alternative FM op 160921 Alternative FM 7:31

Bijzonder releaseconcert

Het album ‘Why Don’t We Give It A Try?’ komt uit op 12 november 2021 en de release zal op 29 november gevierd worden met een bijzonder releaseconcert met het Residentie Orkest in Den Haag. Roos is haar eigen podcastserie Stories of Change begonnen waarin zij nogmaals in gesprek gaat met de changemakers die de inspiratie vormden voor het album. De opbrengsten van ‘To Be Free’ door verkoop via Bandcamp zullen worden gedoneerd aan Child Houses.

Delen via