Ga naar de inhoud

Maatschappijkritische Surfing Stingrays op ‘Red Pill Society’

Eigenlijk kan het niet beter voor Surfing Stingrays om met hun album Red Pill Society voor de dag te komen. Het is precies een tijd waarop het lijkt dat de maatschappij en misschien de wereld wel ten onder gaat aan de eigen mening en het vasthouden daaraan, de grote mond, het egoïsme en vooral bang zijn voor veranderingen.

Ontstaan

Foto: Robert Glotzbach

Surfing Stingrays is een Amsterdamse band die in 2016 is ontstaan en bestaat zoals ze zelf zeggen uit de vier meest muzikale gekken in Nederland. De vier kennen elkaar vanaf de middelbare school waarbij Petya Bouianov de vocalen en de gitaar voor zijn rekening neemt. De band bestaat verder uit bassist Iwan Haensel, de zingende drummer Arthur Ermakov en toetsenist David Glotzbach die hoofdzakelijk de synthesizer speelt.

Psychedelische elementen

Het album Red Pill Society heeft met de psychedelische elementen iets van de jaren zeventig en op Ray Tracing hebben de vocals iets weg van het illustere Blue Oyster Cults nummer (Don’t Fear) The Reaper, maar zit er ook een vleugje Pink Floyd in. Bovendien zit in dat nummer ook de titel van het album verpakt.

Muzikale knipoog

Surfing Stingrays maakt een muzikale knipoog. Het nummer Night Train In The Rain als wat ouder, maar in de oorspronkelijke versie uit 2019 heeft de band nog iets verwerkt uit een spaghettiwestern.

Een eerdere versie van Night Train In The Rain die op Red Pill Society iets anders klinkt

Kritisch

Het kritische komt zeker tot uitdrukking in Blue Pill, maar wie goed luistert naar het als single uitgebrachte Ego Death hoort dat er eveneens aan af, want in een maatschappij vol sociale media, lijkt het dat sommigen een hoog ‘kijk-mij-nou’ gehalte er op na houden. Wellicht dat iets minder ego, de maatschappij goed doet in zijn geheel. Denk maar aan de talloze praatprogramma’s die Nederland kent. De als single uitgebrachte Life Boat is een prima afsluiting en zoals bij 3 voor 12 Noord-Holland is te lezen, heeft ook deze single een uitstekende lading.

Het album op streamingsdienst Spotify
Delen via