Ga naar de inhoud

Timo De Jong presenteert debuutalbum ‘Heart At Rest’

Eerder heeft Timo de Jong al de nodige singlemateriaal uitgebracht, maar afgelopen week heeft hij zijn debuutalbum Heart At Rest gepresenteerd op het label van Revanche Records. Timo maakt country folk en rock ’n roll muziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Je kunt ook zeggen dat het americana is, maar dan wel meer van het rustige soort. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw en daar is niets aan gelogen.

(Bewerkt persbericht It’s All Happening)

Luisterrijk

Het debuutalbum levert twaalf luisterrijke songs op waarin een mix zit van moderne en vintage ‘vibes’. Een knik naar muziek uit het verleden, maar zonder nostalgie en zonder pogingen om cutting-edge muziek te willen maken, waardoor de muziek tijdloos klinkt.

Vriendenkring

Timo put inspiratie uit verhalen van zijn vriendenkring, zijn eigen ervaringen en soms uit een een ronduit originele invalshoek. Zoals voor het nummer Cordyceps, een lied over een parasitaire mierenschimmel. Is het iets waar je in kan vereenzelvigen? Zeker wel, want het kan bij wijze van spreken over de buurman gaan, maar ook over jezelf met het idee: ‘Dat heb ik ook gehad’.

Big Grey Boxes is een nummer die Timo heeft geschreven vanuit zijn eigen directe omgeving als Nederland aan hem voorbij trekt

crooners

De voorliefde voor crooners klinkt op het album sterk in door. Muzikaal is Timo beïnvloed door crooners Marty Robbins, Glen Campbell en Frank Sinatra en modernere acts die sounds uit het verleden vertalen naar moderne muziek zoals Theo Lawwrence, Sam Outlaw en Marlon Williams. Vooral dat laatste is sterk terug te horen op de song Amatory Dormitory. Dat zit hem vooral in het blazersarrangement wat sterk doet denken aan die crooners van lang geleden. Het echte americana klinkt door in Kenneth Copeland. Het is een hoog tempo nummer en misschien gaat dit wel eens de richting op van een andere illustere Amerikaanse muzikant. Johnny Cash. Alleen is dat geen crooner, maar kun je dit nummer ook geen country of blues noemen.

Warme en gezellige sfeer

Timo’s zangstijl is echt als een crooner. Een stijl die draait om het creëren van een warme en gezellige sfeer, waardoor de luisteraar het gevoel krijgt te worden toegezongen door een goede vriend of geliefde. De intieme kwaliteit van Timo’s stijl maakt deze perfect voor het uiten van emoties en het overbrengen van teksten over liefde, verlangen en tederheid.

De song Lifeboat staat ook op het album, maar dit is een versie van RTV Drenthe

Zelf geschreven

Alle liedjes op Heart At Rest zijn door Timo geschreven. De instrumentalisten zijn Sander Veldman op drums en percussie, Haico Postma op basgitaar, Berend Rombouts op elektrische gitaar. Daarnaast is er veel ruimte voor David Gram (Tim Knol, Blackbird) met zijn prachtige pedalsteel gitaar, die het album naar een ander en hoger plan heeft getild. Gastbijdragen zijn er van Moira Mirck (viool), Robin IJzerman (backing vocals), Maaike Boonstra (trompet) en Thomas Olivier.

Optredens

Optreden en contact met het publiek maken, is wat Timo het liefst doet. Hij trad al meer dan zeshonderd keer op, waaronder drie keer op Eurosonic Noorderslag en deed hij meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden.

‘Die interactie is waar ik het allemaal voor doe’

,,Als muzikant ben ik romantisch; veel optreden en weinig verdienen. Die clichés leef ik en ik geniet er ontzettend van. Mijn live shows zijn goed verzorgd, van alle markten thuis en ongedwongen. Als ik ergens humor in zie, bijvoorbeeld een opmerking vanuit het publiek, dan kan ik daar erg snel op reageren. Die interactie is waar ik het allemaal voor doe”, vertelt hij over zijn leven als muzikant.

Het debuutalbum op Spotify
Delen via