Ga naar de inhoud

De menselijke factor volgens Davy Lyons

Davy Lyons heeft afgelopen maand bij King Forward Records zijn album The Human Factor uitgebracht en is direct de eerste in de rubriek ‘Over de Grens’ wiens album wordt besproken. Daar is alle aanleiding toe, want het is een sferisch album, waar strijkinstrumenten, de piano en de fluit in voorkomen. Folk krijgt een andere dimensie met het geluid wat Davy op dit album laat horen.

Oorstrelend

De clip bij de single Amen

Het is niet alleen dat, maar de songs zelf zijn oorstrelend van de Ierse songwriter en muzikant. Davy is in Barcelona woonachtig hoewel hij toch ook vaak in zijn eigen land is te vinden. Dat is terug te horen op The Human Factor. Het Catalaanse element en eigenlijk de Ierse invloed komt bij Quiet In The Morning allemaal samen.

Één in vele gedaantes

Het begint al met Lady Luck die Davy al op single heeft uitgebracht. Als je Davy hoort, is de dame die hij bezingt er één in vele gedaantes. De viool op Lady Luck geeft al het gevoel alsof je in zijn eigen Ierland bent. he titelnummer van het album kent een ongekende wijsheid. Davy laat min of meer iedereen een spiegel zien, wat we zelf doen, maar dat we het vermogen om er iets me te doen.

Overpeinzing

Nog een schoonheid van een song die op het album terug is te vinden, is Dawn. Een overpeinzing bij het vallen van de dag en waarbij je eigenlijk van alles doorneemt. Het is een heel klein liedje met een akoestische gitaar die heel zachtjes het kraakheldere stemgeluid van Davy begeleidt.

Gesproken woord

Spoken word op het album The Human Factor met Clay

Spoken word oftewel het gesproken woord is terug te horen op Clay. Alsof je in de gedachten van de hoofdpersoon kunt kijken. Een griezelig klinkend nummer waar Davy enorm goed in is geslaagd.

Het album van Davy Lyons op Spotify
Delen via