Ga naar de inhoud

Nedersaksische band Ploog brengt EP ‘Köppe’ uit

Van wie van verzamelen houdt, is er nu inmiddels de EP Köppe uit van de Nedersaksische band Ploog. Het is ook echt Nedersaksisch wat blijkt uit een interview met 3 voor 12 Overijssel nadat ze vorig jaar met hun EP Leppink zijn gekomen.

Niet de enige

Over de teksten is bandlid Marc Waanders duidelijk. Ze zijn in het dialect, waarbij Ploog echt niet de enige is. Wat te denken van de bekende namen als Rowwen Heze, maar ook die vanuit het verleden zoals een band als Normaal. Of een muzikant als Daniël Lohues waarmee Ploog verwant is, want de taal loopt van Drenthe door naar de Achterhoek.

Een van de singles die op de EP Köppe terug is te vinden

Muzikaal door de wol geverfd

De band bestaat uit de eerder genoemde Marc Waanders, Hugo Boom en Jeroen ten Asbroek. Ploog is al een tijdje bezig en zijn rond 2019 begonnen. Ze zijn zoals ze zelf zeggen behoorlijk muzikaal door de wol geverfd. Zo heeft het drietal samengespeeld in vele bands waarvan Ro-robot misschien wel de bekendste is geweest in het alternatieve circuit in Nederland en Duitsland. Ro-robot heeft onder meer de support-act verzorgd voor The Editors en The Stills.

PR Foto Ploog

Cultuur

Met deze bagage op zak, kun je niet anders concluderen dat het goed in elkaar steekt. Waarom ook niet? Het is duidelijk de cultuur die het drietal die in hun streek leeft, te vertalen in muziek. De eerste EP Leppink is daar het bewijs van, maar ook de meest recente opvolger is dat.

Twentse stoker

De EP Leppink is een verwijzing naar een Twentse stoker, want bij het uitbrengen van de song Disselhoond krijgt stoker Maarten Jan Leppink er een goed gevoel bij. Het leidt er toe dat de naam van de song door Leppink wordt gekoppeld aan een gestookte oude-jenever.

De verwijzing van Ploog naar Maarten Jan Leppink zit in de song Disselhoond

Spannend en ondefinieerbaar

Het maakt het ook spannend, want het is ondefinieerbaar en in hokjes denken doen ze bij Ploog niet. De geluiden zijn een combinatie van de eerder genoemde muziekstijlen die Ploog verwerkt in het materiaal. Bovendien heeft de band druppelsgewijs de EP Köppe uitgebracht in de vorm van vijf singles. Voor de verzamelaars die echt verder kijken dan de neus lang is.

Delen via