Ga naar de inhoud

The Slow Clock komt met ‘The Origin Of Air Quotes’

We hebben ze nog niet eerder opgemerkt, maar als de mailbox rammelt zit er een bericht in van de Amsterdamse band The Slow Clock. Sinds begin van deze maand hebben ze een album uitgebracht met daarop een single die de weg lijkt te vinden bij verschillende muziekkanalen. Frontman Harmen Kuiper heeft zo lijkt het zijn eigen persbericht bij ons afgeleverd en die je hier onder kunt vinden. Een brief.

(bewerkt persbericht)

Zonder Dramatisch te willen zijn

,,Zonder dramatisch te willen zijn kan een confrontatie met de vergankelijkheid van het leven de aanleiding zijn voor een luchtig gitaarpop-album. Het derde album van het Amsterdamse The Slow Clock is op 3 maart 2022 uitgekomen. The Origin of Air Quotes bevat 14 tracks, waaronder de eerder verschenen single Monumental“, zegt Harmen.

De clip van Monumental

Barmhartige Jordanees

,,Dit is het verhaal: Afgelopen voorjaar vond een barmhartige Jordanees me bloedend en bewusteloos langs een van de Amsterdamse grachten. Hij belde 112 en niet lang daarna werd ik een ambulance ingetild. Toen ik in het ziekenhuis langzaam weer bij mijn positieven kwam, werd ik naast een duizelingwekkende hoofdpijn geteisterd door hardnekkige melodieën. Het was onduidelijk waar ze vandaan kwamen, ze klonken bekend maar het was op de een of andere manier overduidelijk dat het geen bestaande muziek was”, vertelt hij over het werk.

Vastgelegd met bas, gitaar, keyboard en drumcomputer

,,Om de halsstarrige klanken uit mijn systeem te krijgen en mijn gekneusde hersenen even rust te geven, heb ik ze in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis een voor een opgenomen op mijn telefoon. Na mijn ontslag uit het ziekenhuis ben ik tegen de adviezen in meteen mijn thuisstudio ingedoken en heb de tientallen melodieën zo goed en zo kwaad als dat ging vastgelegd met bas, gitaar, keyboard en drumcomputer. Met teksten die zijn ontstaan uit kabbelende gesprekken van mijn medepatienten, de geluiden die ik hoorde tijdens de MRI-scan en fragmenten uit een voorbij flitsend leven. De tientallen opnames heb ik uiteindelijk teruggebracht tot een overzichtelijke selectie van 14 nummers: The Origin of Air Quotes.

Iets nieuws

,,Omdat de release van de debuutelpee van mijn punkband, GDVRDGDVR, keer op keer wordt uitgesteld, lijkt me dit een goed moment om iets nieuws de wereld in te slingeren als The Slow Clock. De laatste keer was immers al in 2020, waarin ik tien EPs heb gelanceerd in het kader van the power of numbers. Klaas Knooihuizen wijdde er zelfs een groot deel van zijn column in OOR aan: “Het zou overdreven zijn te stellen dat ik het einde van de vermoeiend saaie coronazomer niet gehaald zou hebben zonder Harmen Kuiper alias The Slow Clock, het hielp zeker dat hij wekelijks een nieuwe EP op het wereldwijde internet plaatste. Grenzeloos creatieve muziek is het.” Ik hoop dat dit album ook in de smaak valt. Niet per se alleen bij Klaas, maar bij iedereen met een voorliefde voor idiosyncratische huisvlijtmuziek”, besluit Harmen over het album.

Delen via