Ga naar de inhoud

EP ‘While I Was Sleeping’ van Lukas Batteau is voorbode op album

Eerder hebben we al aandacht besteed aan de muziek van Lukas Batteau met vooral de single ‘Punch’ en waarbij deze single net als de eerste single ‘Down To The Sea’ onderdeel vormen van de EP ‘While I Was Sleeping’. Samen met de nieuwe tracks ‘Need A Friend’ zullen deze op 15 oktober 2021 uit gaan komen.

(bewerkt persbericht It’s All Happening)

Uitzending

In de uitzending van 2 september hebben we Lukas gesproken over ‘Punch’. Daar vertelt hij ook iets over de foto die bij dit bericht hoort.

  1. Gesprek met Lukas Batteau over de single Punch in Alternative FM op 020921 Alternative FM 7:58

Voorbode

De EP is de voorbode van het nieuwe album dat in 2022 uitkomt. Elk nummer gaat over een droom, ontstaan tijdens de lockdowns van 2020. Waarbij Lukas steeds meer vervreemd raakt van wat er om hem heen gebeurd. ,,Het nieuws was groot en heftig, maar toch voelde ik een afstand, omdat ik er maar weinig mensen echt over sprak. Zo kwam ik voor mijn gevoel in een toestand terecht wat ik herken van dromen – je maakt iets groots en heftigs mee, maar je kan het allemaal niet zo plaatsen. Je maakt het allemaal maar wazig mee. Ik besloot om dromen bij te houden, en een aantal daarvan zijn nummers geworden”, zegt Lukas over het materiaal.

Vastigheid in Gitaar en Stem

Lukas groeit op in Zuid-Korea, Nederland en Amerika, en vindt op zijn vijftiende vastigheid in zijn gitaar en zijn stem. 3 VOOR 12 noemt hem al eens de nieuwe Ben Howard, maar sommigen horen ook een Eddie Vedder van Into The Wild. De single ‘Telescope’ van het album ‘Slow Traveler’ uit 2018 wordt meer dan 6 miljoen keer gestreamd. Hij speelt in die periode op bekende podia in binnen- en buitenland en staat in het voorprogramma van internationale artiesten als Tracy Bonham, Gomez en Megafaun, maar ook Nederlandse artiesten als Wouter Hamel en Miss Montreal.

Water voor de Kust van een Eiland

Over ‘Need A Friend’ legt Lukas uit hoe hij deze heeft gemaakt. ,,In mijn droom dreef ik onder water voor de kust van een eiland. Vreemd genoeg hoefde ik niet te ademen en ik herinner me dat ik mezelf afvroeg hoe het kwam dat ik geen lucht nodig had. In dezelfde droom had ik een verhitte discussie met iemand, maar ik kon zijn of haar gezicht niet zien. Gefrustreerd liep ik weg en sloeg de deur achter me dicht”, vertelt hij.

Droom

Als het om ‘Punch’ gaat, lijkt het alsof hij in een film is beland. ,,Ik droomde dat ik in mijn auto zat, op een parkeerplaats langs de snelweg. Opeens zag ik iemand, mogelijk een vrachtwagenchauffeur, langzaam langs me lopen, met zijn armen in de lucht zwaaiend. Eerst was ik verbaasd, maar toen realiseerde ik me dat hij boksbewegingen aan het oefenen was, en langzaam in de lucht sloeg. Ik herinner me dat ik dacht: je zult nooit iemand slaan als je zo traag beweegt”, zegt Lukas over deze gebeurtenis.

Doelloos langs de kustlijn

De droom staat eveneens centraal bij het nummer ‘Down To The Sea’. ,,Ik droomde dat het zomer was, ergens in het Zuiden, en dat ik het meisje van wie ik hield zou ontmoeten, maar ze was er niet. Ik dwaalde doelloos langs de kustlijn, half wachtend, half afvragend of ik het allemaal had verzonnen. Opeens zag ik water van een heuvel stromen. Het zag er onnatuurlijk uit, dus begon ik het pad naar boven te volgen om de bron te vinden. Ik vond het op de top van de heuvel, waar het water gewoon uit de grond stroomde. Ik herinner me dat ik overweldigd werd door vreugde, en mij getroost voelde door het beeld van deze natuurlijke bron”, zegt hij.

In slaap gevallen

Een bijzondere ervaring en misschien wel eigenaardig is het verhaal bij ‘While I Was Sleeping. ,,Ik was tussen de sessies door in slaap gevallen, terwijl ik dit album in de studio aan het opnemen was, terwijl de band een nieuw instrumentaal stuk volgde dat we hadden. Ik was net wakker geworden, nog steeds versuft en nog maar half wakker, maar toen ik de controlekamer binnenliep, vroegen ze me om de lead gitaarpartij te spelen. Op de een of andere manier slaagde ik erin mijn angsten te overwinnen en mijn onderbewustzijn het over te laten nemen”, vertelt Lukas over deze ervaring.

Persfoto LR
Delen via