Ga naar de inhoud

Persoonlijk verhaal van Precursor met ‘Myelin’

Na ‘Human’ komt de Haarlemse instrumentalist Precursor met een nummer wat in het verlengde ligt van zijn voorganger. Met ‘Myelin’ vertelt Precursor een persoonlijk verhaal. De single is uitgebracht op het label van van Sailor & I, van Arvet Records.

Persoonlijk

Precursor deelt het verhaal op Facebook. ,,Soms in het leven neem je deze projecten aan die echt persoonlijk voor je zijn. Voor mij is ‘Myelin’ er een van. Al sinds ik een klein kind was, wilde ik in een laboratorium werken om de ziekte van mijn vader te genezen. Het is een ziekte die wordt gekenmerkt door een verlies van ‘Myelin’ e-omhulsels die jouw hersenen helpen om met hoge snelheid te signaleren. Ik heb hard gestudeerd in de farmaceutische wetenschappen en ben in mijn master in de neurowetenschappen beland”, zegt hij op de sociale media.

Foto: Jimi de Groot

Sterke associatie

In het begin Precursor niet zeker of hij dit zal kunnen doen door een project op te pakken dat zo’n sterke associatie voor hem heeft. ,,Maar ik besefte dat ik mijn gevoelens op deze manier kon uiten, en ze van iets duisters in iets moois kon veranderen”, vertelt Precursor. Daarom heeft Precursor in de track ‘Myelin’ geprobeerd om hersensignalering om te zetten in geluid. De vraag is alleen hoe je het geluid ook omzet in een bepaald beeld.

Muzikaal en tegelijkertijd een gevoel van willekeur

,,Ik realiseerde me dat het complex moest zijn, maar ook muzikaal en tegelijkertijd een gevoel van willekeur moest hebben. Door (bèta-testen) van experimentele modules voor mijn modulaire synthesizer en door de computer willekeurige noten te laten genereren, laat ik de synthesizers steeds wisselende melodieën spelen. Maar ik voelde nog steeds dat het niet genoeg was. Ik had een climax nodig, de release van een enorm geluid… Iets onverwachts, iets bevredigends en opbeurends om te laten zien dat we de uitdagingen waarmee we in het leven worden geconfronteerd, kunnen overwinnen”, vertelt Quirijn.

Gedachten achter de track

Het zijn volgens Precursor de gedachten achter ‘Myelin’. ,,Misschien hoor je het terug in de track, misschien hoor je alleen technomuziek. Maar voor mij heb ik het gevoel dat ik erin geslaagd ben mezelf uit te drukken en de punten tussen leven, wetenschap en kunst met elkaar te verbinden”, vertelt de Haarlemse instrumentalist. Het is precies waar het volgens Precursor over gaat.

Delen via