Ga naar de inhoud

Drie decennia tegen een muur schreeuwen bij Onafhankelijk Cultureel Centrum In It (OCCII)

Ontstaan uit de kraakbeweging, als onderdeel van de Binnenpret, de oudste nog bestaande vrijplaats van Amsterdam-Zuid. Vrijzinnig, zelfredzaam en open minded, waar het onmogelijke mogelijk wordt gemaakt. Het Onafhankelijk Cultureel Centrum In It (OCCII) viert haar 30-jarig bestaan.

(persbericht OCCII/Foto’s in bericht zijn van Susana Martins)

Foto: Susana Martins

Vanaf 1992 een legale popzaal

OCCII opereert sinds 1992 legaal als popzaal voor experimentele en underground muziek. In de loop der jaren beklommen o.a. de Thurston Moore Group, SMIB, Ari Up (the Slits), Suuns, Marshall Allen (Sun Ra Arkestra), Mdou Moctar, Komono Nr 1. en Kim Gordon het podium. Ook voor lokaal talent is OCCII een kweekvijver. Veel bands die nu in zalen als Paradiso en Melkweg te zien zijn, speelden hier een van hun eerste shows, met opkomende postpunk formatie Tramhaus als recent voorbeeld.

Meer dan een concertzaal

Maar OCCII is zoveel meer dan een concertzaal. In de voormalige tramremise aan de Amstelveenseweg is een community ontstaan, die voortvloeit uit en samengaat met een levensstijl waarin de Do It Yourself- en Do It Together-mentaliteit centraal staan: doe het zelf en doe het samen, want iedereen is verantwoordelijk. Hier is iedereen vrijwilliger, van organisator en geluidstechnicus tot kok en personen achter de bar. Ook de renovaties aan het pand worden door OCCII zelf verricht; onlangs is de gevel weer compleet spic en span gemaakt, naar voorbeeld van architect Abraham Salm – afkomstig uit een architectenfamilie die toevalligerwijs ook de panden van Paradiso en Melkweg heeft ontworpen.

Foto: Susana Martins

Samenwerkingen

In plaats van een centrale programmering zet OCCII samenwerkingen op poten met meerdere groepen en collectieven als Pretty//Ugly en Geregeld Ontregeld om de underground scene met diens florerende diversiteit vorm te geven. Een veelgehoorde quote luidt dan ook: ​​”OCCII is een soort Le Guess Who? Festival maar dan het hele jaar door”.
OCCII is bij uitstek de plek om zelf een programma vorm te geven, niet uitsluitend muzikaal gericht; eerder vonden er politieke, poëzie- en filmavonden plaats. Ook is er een gevarieerd kunstzinnig kinderprogramma, Kinderpret. Zo vinden vele soorten publiek hun weg naar OCCII.

Drie decennia tegen een muur schreeuwen verdienen het om groots uit te pakken

Daarom wordt de maand OCCiiTOBER feestelijk afgetrapt met een weekend vol geweldige acts. Van 29 september tot en met 1 oktober valt er te genieten van een interdisciplinair programma, onder meer in samenwerking met de Willem de Zwijgerkerk: (internationale) muziek, poëzie, installaties, een poster expositie en… een spectaculaire tramrit!

Foto: Susana Martins

Cultureel programma

Naast het bezoeken van het culturele programma op zaterdag 1 oktober kun je vanaf 14.00 uur drie tramritten maken van een halfuur, met een opstap vanaf de rotonde bij het Trammuseum vanaf Haarlemmermeerstation, een rondje Vondelpark en Museumplein en weer terug. Het complete programma en prijzen en worden binnenkort bekend gemaakt.

Feestelijkheden

Een jubileum is natuurlijk niet compleet zonder drankje om mee te proosten, en dus vindt in samenwerking met brouwerij Butcher’s Tears de Slacci zijn levensweg: een ginger IPA, met een subtiel scherpe doch frisse smaak, perfect voor een hete zomerdag.

Een documentaire van Mehdi Tallal over de OCCII

Thurston Moore Group

En daar blijft het niet bij. Zo zal de Thurston Moore Group samen met Jayan Bertrand gedurende het nieuwe seizoen nogmaals van de partij zijn, met een driedaagse residency. Tickets voor de show gaan als warme broodjes over de toonbank, en zijn hier te verkrijgen.

Meer informatie

OCCII verwelkomt graag zoveel mogelijk mensen om 30 jaar programma plannen en community creatie te vieren! Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website van  OCCII.

Een optreden in de OCCII
Delen via