Ga naar de inhoud

Dromerige Dreamin’ van Jarek Filiks

Jarek Filiks is van Emmen naar Zwolle verhuist en waar hij met Dorothy zijn eerste schreden heeft gezet in de Nederlandse muziekwereld, heeft hij vrij recent zijn debuut EP Dreamin’ uitgebracht. De stijl heeft Jarek behouden en zijn voorliefde voor het funky geluid komt helemaal tot zijn recht op de eerste EP.

Foto’s: Savannah Meijerink (Savannah Graphy)

Interview

  1. Gesprek met Jarek Filiks over de EP Dreamin in Alternative FM op 120522 Alternative FM 7:39

Opgegroeid

,,Ik ben opgegroeid met jaren 60 / 70 rock waaronder Eric Clapton, Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd etc. Naast dat ben ik ook een liefhebber van blues, jazz, funk en jaren 80 hard rock. Daardoor heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld en is het moeilijk om de muziek in een hokje te plaatsen”, zegt Jarek over zijn muziek.

De eerste single Dorothy

Mooie Kanten

De eigen stijl kent op de EP Dreamin’ de nodige herkenbare hooks op de verschillende nummers. Het dromerige is meer dan terecht van toepassing op het titelnummer. Haast zorgeloos en kijken naar de mooie kanten die het leven kan bieden. Een song die het prima kan doen op een mooie lentedag of zomerse dag. Voor de funkliefhebbers is Funk 69 echt een must om naar te luisteren. Juist daar laat Jarek zijn gitaar prominent het werk doen.

Foto: Savannah Meijerink (Savannah Graphy)

Gitaar leren spelen

,,Ik heb gitaar leren spelen van mijn vader en daarna zelf verder gegaan, tijdens mijn tijd op de muziekopleiding op het Deltion College te Zwolle heb ik ook les gehad van Jay-P (Jan-Peter Beijersbergen) en in verschillende bands gespeeld en opgetreden in onder andere Hedon. Het was altijd in een band setting en muzikaal heeft het zich nooit zo ontwikkeld als ik het wou, vastzitten in eën muzikale richting omdat je een “blues-rock band” bent bijvoorbeeld. Daardoor heb ik ervoor gekozen om mijn eigen ding te gaan doen”, vertelt Jarek hierover.

Foto: Savannah Meijerink (Savannah Graphy)

Terug te horen

De bewondering voor en invloed van Eric Clapton is misschien wel het beste terug te horen in Where To Go. Ergens doet die een ‘ietsiepietsie’ denken aan Tears In Heaven van Clapton zelf. Het laatste nummer Love At The Station is een stevig nummer waar rock en funk elkaar ontmoeten.

Foto: Savannah Meijerink (Savannah Graphy)

Hokje

Jarek vindt het lastig om de muziek in een hokje te plaatsen, maar zelf beschrijft hij het als funk-rock met een vleugje jazz. Volgens hem komt dat het meest in de buurt. ,,Ik heb twee jaar geleden mijn eerste single uitgebracht Dorothy en nu dus mijn EP Dreamin’. Ik  heb thuis meerdere demo opnames gemaakt en de volgende stap is om een album uit te gaan brengen, maar ik wil het komende jaar meer focussen op optredens en de EP promoten”, vertelt hij over zijn EP.

Delen via