Ga naar de inhoud

Catawiki ziet enorme stijging in verkoop van vinylplaten

Op zaterdag 23 april vindt Record Store Day plaats en struinen muziekfans door hun lokale platenzaak op zoek naar waardevolle platen. Catawiki, het online veilingplatform voor bijzondere objecten, heeft de verkoop van vinyl in Nederland de afgelopen twee jaar met meer dan 50% zien stijgen.

(bewerkt persbericht Catawiki Ovide Agency/Foto: Unsplash meegeleverd bij persbericht door Catawiki Ovide Agency)

Vinylplaat The Beatles

Van de cover van een vinylplaat van The Beatles die verkocht werd voor 9.055 euro tot een LP set van Mozart die voor maar liefst 5.000 euro een nieuwe eigenaar vond: op Catawiki vinden verzamelaars van vinyl dagelijks hun gading. Denny Hoekstra, muziekexpert bij Catawiki en zelf fervent vinylverzamelaar, deelt tips zodat startende verzamelaars tijdens Record Store Day zelf op zoek kunnen naar bijzondere vinylplaten.

Blijvende stijging populariteit vinyl

Op Catawiki, het toonaangevende online veilingplatform voor bijzondere voorwerpen, vinden in 2021 bijna 5.000 vinylplaten een nieuwe eigenaar. ,,We zien de laatste jaren inderdaad weer een opvallende stijging in de verkoop van vinyl”, legt Denny Hoekstra uit. Volgens hem hangt de stijgende populariteit grotendeels samen met actuele trends in de samenleving. ,,De ‘Slow Movement’, die pleit voor een trager leefritme tegen de dagdagelijkse hectiek in, en onze zoektocht naar authenticiteit en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol. Ook het idee dat je echt de artiest steunt door vinyl te kopen in plaats van een tussenpartij, spreekt jongere generaties aan”, zegt Denny.

Foto: PIxabay/Pexels

De waarde van vinyl

Wil je zelf starten met het aanleggen van een platencollectie, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. ,,Ten eerste is er natuurlijk de staat van een plaat – een plaat in uitstekende conditie is meestal meer waard. Ook de artiest is belangrijk. Je hebt gevestigde waarden die het altijd goed doen: denk maar aan David Bowie, The Beatles of The Rolling Stones. Af en toe zie je een plotse verandering in de populariteit van een bepaalde artiest: na de film ‘Bohemian Rapsody’ steeg de vraag naar vinyl-platen van Queen. En dan zijn er ook van die bijzondere platen die zo gelimiteerd zijn dat ze waardevol worden, soms van bands die niet eens echt bekend zijn. Zo gaan singles van de Singaporese groep ‘The Quests’ voor maar liefst 800 euro onder de hamer”, vertelt Denny.

Ouder is niet altijd beter

En is ouder altijd beter? ,,Niet altijd. We denken vaak: hou ouder de plaat hoe meer ze waard zal zijn, maar dat is niet altijd zo. Het is schaarste die de prijs opdrijft. Door de digitalisering in de jaren ‘90 werd er veel minder vinyl geproduceerd, waardoor de platen van die tijd zeldzamer en dus in het algemeen een pak duurder zijn. Zo bood iemand maar liefst 1.700 euro voor de eerste persing van Nevermind van Nirvana”, verduidelijkt Denny als antwoord op deze vraag.

Echte kenners

De echte kenners gaan het nog een stap verder: zij gaan op zoek naar de eerste uitgave van een plaat. De prijzen van zo’n eerste persing of zelfs de acetaatschijf (een soort transcriptie- of grammofoonplaat uit de jaren ‘30) kunnen hoog oplopen. Ook speciale heruitgaven van specifieke platen kunnen enorm gewild zijn.

De ultieme collectie

Verzamelaars van vinyl hebben de waarde van hun platen de laatste jaren aanzienlijk zien stijgen. ,,We zien dat de waarde jaarlijks met 25% kan stijgen. Platen van The Beatles of David Bowie maar ook artiesten als Mozart of Beethoven aan je verzameling toevoegen is in principe een veilige gok, want ze stijgen bijna altijd in waarde. We zien soms prijzen tot 600 euro voor een single. Maar denk bijvoorbeeld ook aan oude jazzplaten – nog op schellak in plaats van vinyl – die kunnen tot 25.000 euro per plaat opbrengen als het exemplaar voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen”, zegt Denny.

Platenhoezen

Volgens Denny mogen we ook platenhoezen niet vergeten. Er zijn verzamelaars die enkel naar de hoezen kijken. Hoezen met drukfouten, obscene taferelen die geband zijn in sommige landen of hoezen ontworpen door grote artiesten zoals Andy Warhol zijn vaak erg in trek. Denk bijvoorbeeld ook aan Sticky Fingers van The Rolling Stones met Zipper. Zo ging er in het verleden een gesigneerde Beatles cover – zonder de vinylplaat! – onder de hamer voor maar liefst 9.055 euro.

Duurzame platen

Nu de waarde van vinyl niet wordt onderschat en steeds meer muzikanten bij de uitgave van hun muziek ook vinyl willen leveren, is er een bedrijf dat duurzame vinylplaten maakt.

Naast de waarde van vinyl is het ook een serieuze bedrijfstak vertelt door EDtv
Delen via